Förslag: Ny busslinje i Barkarby

Barkarbystaden kan få en ny busslinje.
Barkarbystaden kan få en ny busslinje.
Kollektivtrafiken i Barkarbystaden har länge beskrivs på ett sätt: Busskaos.

Men nu föreslår landstinget att stadsdelen får en helt ny linje.

Förslaget kommer från trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting. I förra veckan skickades ett diskussionsunderlag ut till länets kommuner.

I Järfälla är det busslinjerna som är på tapeten och framförallt i ett område: Barkarbystaden. Men trots att en förändring är efterlängtad hoppar inte kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S) högt över planerna:

– Jag har svårt att säga att jag är nöjd, men det är i alla fall bra att landstinget har lyssnat på de saker som vi har drivit säger han.

I sitt förslag skriver landstinget att en ny linje till Barkarbystaden övervägs. Den ska i viss mån ersätta den nuvarande linjen 567. Den nya linjen föreslås gå från Ikea via Barkarbystaden och till Barkarbystation.

Linje 567 ska i stället dras om och gå från Jakobsberg, via Barkarbystaden och till Akalla och Sollentuna. Den slutar därmed att gå till Barkarby station.

– Landstinget har vaknat och det är bra. De måste förstå att busstrafiken är viktig för tillväxten. Hela regionen växer. Det är tragiskt att SL och landstinget bromsar medan alla andra gasar, säger Claes Thunblad.

Men trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) menar att landstinget måste se till hur mycket pengar som finns:

– Vi gör stora och viktiga framtidsinvesteringar som ska möta de behov som ett växande län ställer. Till detta arbetar också trafikförvaltningen (SL) med att hela tiden löpande se över hur trafikutbudet för busstrafiken kan anpassas till antalet resande med hänsyn till de skattemedel vi har till vårt förfogande.

Om förslaget blir verklighet kommer det att börja gälla i december 2016.