Förslag på hus vid Marabouparken skrotas

Panelsamtal inför storpublik. 
Foto: Per Janse
Panelsamtal inför storpublik. Foto: Per Janse
Nätverket Trivsam stadskärna anordnade ett välbesökt möte på Bristol i måndags kväll. Politiker från samtliga partier i Sundbyberg dök upp för att delta i debatten om Sundbybergs nya stadskärna. Och stadens förslag ser nu ut att ändras.

Nätverket Trivsam stadskärna växte sig fjol starkt när planerna för Sundbybergs nya stadskärna började ta form. De är bland annat emot en stor byggnad på Sundbybergs torg och vill hålla nere höjden på ny bebyggelse. I måndags kväll kom runt 120 personer till ett öppet möte på Bristol för att debattera stadens utveckling.

– Jag är glatt överraskad att alla partier var representerade. Vi har blivit en opinion att ta hänsyn till, konstaterar Anders Bolin från nätverket.

Nätverkets uppfattning är att de också fick gehör – på flera punkter hade politikernas åsikter svängt, konstateras efter mötet.

– Vi är emot att bygga högt runt Marabouparken, där var det flera politiker som sa att de ändrat sig. Väldigt positivt. När det gäller torget är mitt intryck att vi inte är riktigt framme än, men kanske blir det inte ett stort hus ändå, säger Anders Bolin.

Vilka partier har ni på er sida?

– Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har varit ganska tydliga mot ett stort hus på torget. Moderaterna säger inget mer än att de lyssnar. Socialdemokraterna lite mer åt ”vi får se”.

Kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M) säger att han uppskattar nätverkets engagemang, men vill inte beskriva det som att han svängt.

– Vi har lyssnat på alla remissvar och ska diskutera vilka revideringar vi ska göra. Det är så ett samråd fungerar och det är inte första gången man gör förändringar efter en granskning, säger han.

Vilka ändringar görs i planprogrammet? 

– Bebyggelsen ned mot vattnet från Marabouparken tas bort, sen kanske vi har en lägre byggnad där för restaurang, kiosk eller båtklubb. I det ursprungliga förslaget hade vi tre mindre torg istället för ett stort. Där siktar vi på två torg, varav ett lite större, säger Mikael T Eriksson.

Tidsplanen för en reviderat plan för stadskärnan är oklar och staden kommer att avvakta med att klubba ett program tills Trafikverket kommit längre i sin planering.