ANNONS

Nya förslaget: Vinkla om kajen – rädda Lövstabadet

Lövstabadet - går det att rädda?
Lövstabadet - går det att rädda?
Vinkla om kajen vid det planerade värmeverket och rädda Lövstabadet och båtklubbens uppläggningsplats. Förslaget presenterades vid stadsdelsnamnens sammanträde i går kväll.
– Klart intressant, säger nämndens ordförande Bo Arkelsten (M) till Mitt i.
ANNONS

Många Hässelbybor blev bestörta när det i höstas blev känt att Stockholm Exergi i samband med bygget av det nya värmeverket planerar att bygga en stor betongkaj parallellt med stranden där Lövsta båtsällskap idag håller till, och att bygget dessutom skulle innebära slutet för det populära Lövstabadet.

Protestlistor har cirkulerat och Facebookgruppen Bevara Lövstabadet och Lövsta båtklubb har på kort tid fått över 1 400 medlemmar.

Genomarbetat förslag

Nu presenteras ett förslag som, enligt förslagsställarna, kan rädda både Lövstabadet och delar av båtklubbens verksamhet. Det är Putte Vallin och Lars Hannéll från Hässelby hembygdsförening som har utarbetat förslaget, som de har jobbat länge med.

Stockholm Exergis förslag, med piren placerad parallellt med båtklubbens kaj. Karta: Stockholms stad

 

Hässelby hembygdsförenings förslag, med kajen vinklad 90 grader utåt. Karta: Hässelby hembygdsförening

Lars Hannéll beskriver hur det är tänkt:

ANNONS

– Vi vill vrida piren 90 grader så att den läggs längs med stranden mot kullarna, istället för längs med den gamla kajen. I stället för att båtarna gör en sväng när de ska lägga till så kör de bara rakt in, som i en parkeringsficka eller docka, och backar rakt ut när de ska lämna.

Båtuppläggningsplatsen kvar

– På så sätt kan man bevara klubbens båtuppläggningsplats. Dessutom kommer inte båtarna farande där Lövstabadet ligger, utan då kan badet vara kvar.

Enligt förslaget ska ”dockan” kläs in så att botten, som innehåller ohälsosamma ämnen, inte rivs upp lika mycket när båtarna manövrerar där inne.

Stadsdelsnämndsordföranden Bo Arkelsten säger att förslaget gör honom upprymd.

– Jag har sett skissen och den är intressant. Om man kan vrida piren och kan ha kvar Lövstabadet så blir det väldigt mycket bättre än i Stockholm Exergis förslag. säger han.

Läggs som medborgarförslag

Hembygdsföreningens utredning kommer att lämnas in som ett medborgarförslag till stadsdelsnämnden. Den handlar inte bara om området kring båtklubbarna och Lövstabadet, utan omfattar även planer för Kyrkhamns naturreservat, förslag till nya bad, vägar och toaletter.

– Vi har tagit ett helhetsgrepp på området, som ju är Stockholms västliga utpost och som vi vill ha kvar, säger Lars Hannéll.

Förslaget kommer att ställas ut i Åkermyntans centrum på lördag mellan klockan 11 och 15.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.