Förslag: riv bryggeriet och bygg 1000 bostäder

Sedan 1989 har bryggeriet i Vårby varit Spendrups, men produktionen lades ner 2013.
Sedan 1989 har bryggeriet i Vårby varit Spendrups, men produktionen lades ner 2013.
Nu tar planerna för Spendrups bryggeri i Vårby en ny vändning. Glöm saluhall och lekland - i stället ska byggnaderna rivas och det skissas på 1 000 nya bostäder.

Det har gått tre år sedan Spendrups lade ner bryggeriverksamheten i Vårby. Idéer om vad byggnaderna i stället ska användas till har varit många. Det har bland annat pratats om saluhall, lekland och kontorshotell. Nu planeras i stället för bostäder.

– Vi har bytt inriktning helt och hållet. Det finns inget klart än men det kan bli någonstans kring 1 000 bostäder, om det går att bygga på höjden. Just nu har vi arkitekter som skissar på hur det kan se ut, säger Kjell Nordström, ekonomidirektör på Spendrups.

Totalt rör det sig om 140 000 kvadratmeter mark som ägs både av Spendrups och av Huddinge kommun.

Kommunen är i detta tidiga skede positiv till Spendrups idé om bostäder på tomten, men den nuvarande detaljplanen godkänner inte bostäder.

– Vi är positiva till att det byggs någon form av bostäder i bra läge. Men det finns en del utmaningar att hantera här såsom att bygga vid strandlinjen och att det ligger nära trafiken på E4/E20, säger Gunilla Wastesson, biträdande samhällsbyggnadsdirektör på Huddinge kommun.

Rivningslov finns sedan tidigare beviljat för samtliga byggnader, men både Gunilla Wastesson och Kjell Nordström är inne på att det kan vara en god idé att bevara någon eller några av byggnaderna. Hur eller vilka är enligt dem för tidigt att säga.

Även på andra sidan vattnet vid Slagsta strand i Botkyrka planeras det för många nya bostäder. I höst ska planer för 600-800 bostäder ut på samråd.