Nytt M-förslag om skräpet – S inte imponerat

Partierna är inte överens om vilka åtgärder som behövs för att hålla Kungsholmen rent.
Partierna är inte överens om vilka åtgärder som behövs för att hålla Kungsholmen rent.
Moderaterna på Kungsholmen kräver en särskild åtgärdsplan för att göra stadsdelen till den renaste i hela Stockholm.
Men Socialdemokraterna är inte imponerade av förslaget.
– De är tvåa på bollen, säger Arvid Vikman (S).

Bakgrunden till Moderaternas utspel är att anmälningarna om olika former av nedskräpning och klotter ökar på Kungsholmen. Antalet anmälningar om trasiga papperskorgar är redan fler i år än under 2016 och även anmälningarna om klotter och skräp kan bli fler i år än tidigare, visar statistik från trafikkontoret.

Alla varningsklockor ringer

– Alla varningsklockor ringer. Efter den här sommaren ser vi en explosionsartad ökning av anmälningarna av nedskräpning, klotter och papperskorgar som inte töms vilket drar till sig råttor, säger Joel Laurén som är gruppledare för Moderaterna på Kungsholmen.

Föreslår åtgärdsplan

Partiet föreslår ökade resurser till städning, återinförande av 24-timmarsgarantin för tömning av papperskorgar, nolltolerans mot illegalt klotter och ett särskit handlingsprogram för att göra Kungsholmen till Stockholms renaste stadsdel.

– Jag kräver svar på hur den S-ledda majoriteten kommer att åtgärda situationen, säger Joel Laurén.

S inte imponerade av förslaget

Arvid Vikman, socialdemokratisk ordförande för Kungsholmens stadsdelsnämnd, är inte imponerad av Moderaternas utspel.

Moderaterna är tvåa på bollen

– Det är jätteviktigt att vi pratar om den här frågan men Moderaterna är tvåa på bollen. Vi har redan särskilda projekt för renhållning på Kungsholmen och vi har bytt gamla soptunnor mot nya med solceller som komprimerar skräpet, säger Arvid Vikman.

Arvid Vikman menar att man måste vara försiktig med hur man tolkar statistiken.

– Det statistiken visar är hur många anmälningar som kommer in och vi vet att det hela tiden blir fler medborgare som använder sig av appen Tyck till där man gör anmälningarna. Så dubbelt så många anmälningar betyder inte att det är dubbelt så mycket nedskräpning, säger han.