I november i fjol beslutade äldre- och omsorgsnämnden att nya taxor ska fastställas som berör deras verksamhetsområde. Dessa klubbades nyligen igenom i kommunstyrelsen.

S, V och MP deltog inte i beslutet då taxorna fastställdes vid kommunstyrelsens möte.

Nu ska kommunfullmäktige säga sitt. Det sker vid deras möte den 12 februari.

Då höjs förmodligen priset

Från den 1 mars 2025 föreslås det bli dyrare för den som har någon följande insatser: hemtjänst, trygg förstärkt hemgång och omvårdnad.

Hemtjänst och trygg förstärkt hemgång höjs från 206 kronor till 211 kronor per utförd timme. Det rör sig om en höjning med 0,36 procent av det så kallade prisbasbeloppet.

Kommunhuset i Kungsängens centrum.

Kommunhuset i Kungsängens centrum.

Stefan Källstigen

Enligt socialkontorets förslag höjer man även månadskostnaden för trygghetsinsatser. Ensamstående kommer betala 200 kronor mer per månad. Makar eller samboende får en ökad avgift 2025 på 150 kronor per person och månad.

Att taxorna höjs är ingenting nytt. Dessa höjs i regel alltid årligen. Men några nyheter finns.

Dyrt att tappa larm

Däribland så föreslås avgiften för en borttappad larmknapp höjas från 250 kronor till 400 kronor. Det här motsvarar en höjning med 60 procent.

Den mest iögonfallande avgiften gäller trygghetslarm. Tappar du bort ditt trygghetslarm måste du betala ett engångsbelopp på 2 346 kronor. Denna avgiften är ny och har inte funnits tidigare.

Oppositionsrådet Camilla Jansson (S) skriver i en kommentar till Mitt i:

”Att höja och införa ytterligare avgifter för trygghetslarm, som till stor del hjälper äldre att bo kvar hemma, är fel väg. Alliansen bör lösa sin ansträngda budget på annat sätt”.

Vi tar inte ut några överpriser, definitivt inte.

Tina Teljstedt (KD), ordförande, äldre– och omsorgsnämnden

Tina Teljstedt (KD), ordförande, äldre– och omsorgsnämnden

Håkan Flank

KD: "Vi ligger lågt"

Tina Teljstedt (KD) är äldre- och omsorgsnämndens ordförande. Hon förklarar att summan 2 346 kronor för ett förlorat trygghetslarm har föregåtts av en omvärldsbevakning. Denna har bland annat bestått av att tjänstemännen tittat på vad andra kommuner tar betalt i motsvarande situationer. Teljstedt beskriver summan som ett självkostnadspris.

– Initialt så är det ingen kostnad i vår kommun att ha trygghetslarm, förutom den månatliga. Men tappar man bort det så har man kommit fram till att det är den här summan som gäller, säger Tina Teljstedt.

Enligt henne så har andra kommuner ofta en "initial kostnad för trygghetslarmet, men inte sedan".

– I slutändan handlar det här om att om man tappar bort någonting så måste man ersätta det – det är ju ett lån. Vi ligger lågt jämfört med de flesta kommuner. Vi tar inte ut några överpriser, definitivt inte.

Christer Norberg, ordförande, PRO Bro. Arkivbild.

Christer Norberg, ordförande, PRO Bro. Arkivbild.

Mikael Andersson

PRO: Borde vara kostnadsfritt

Christer Norberg är ordförande för PRO i Bro. Han sitter även som ersättare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige och socialnämnden.

Han vill först och främst framhålla att det inte finns "en tillstymmelse till kommunikation" från kommunen vad det gäller frågor om taxorna gentemot PRO.

– Vår inställning är att larm för vårdtagarna ska vara kostnadsfritt. Det är vår utgångspunkt. Man ska inte behöva betala någonting för det egentligen.

Vad tänker du kring summan 2 346 kronor?

– Det är så många av våra medlemmar som har väldigt låg pension. Det vet vi. Många måste vända på varenda krona.