ANNONS

Nya förslaget: Bibblan bör bli kulturhus men folk vill ha affär

En fördel med bibliotekslokalerna är att de är tillgänglighetsanpassade.
En fördel med bibliotekslokalerna är att de är tillgänglighetsanpassade.
När nya stadshuset är färdigbyggt blir bibliotekets lokaler i centrum lediga. Nu föreslår en arbetsgrupp att ett kulturcentrum tar plats i huset. Centret ska drivas som en ideell förening enligt förslaget.
Reaktion: "Hade hoppats på Claes Olson"
ANNONS

Finns också där poddar finns.

Det blev inget av planerna på att göra om Villa Oldenburg på Lejonvägen, bland annat på grund av omfattande behov av tillgänglighetsanpassning.


Nu har dock en arbetsgrupp börjat jobba för idén att göra Lidingö stadsbiblioteks lokaler till ett kulturcentrum. Lokalsajten Lidingö Nyheter berättar om arbetsgruppens planer.

Ville ha bostäder eller affärer

Planerna får dock blandare reaktioner på Mitt i Lidingös Facebookgrupp. ”Hade hoppats på ett Claes Olsson” skriver en följare. En annan har gärna sett bostäder i bibblan. Men några ger ändå förslaget hjärtan och gilla.

Har kopplat in arkitekt

Enligt Lidingö nyheter har kulturhusgruppen kontaktat den nya centrumägaren med sin idé.

– Vi ska nu se hur mycket utrymme vi kommer att behöva och sen är det alltid en fråga om hyrans storlek. Redan har en arkitekt tillsammans med en representant för fastighetsägaren varit och tittat på lokalerna, säger initiativtagaren Robert Hallenborg till sajten.

ANNONS

Arbetsgruppen vill att kulturhuset ska drivas som en ideell förening.

Politiker ej insatt i planerna

När Robert Hallenborg lanserade idén om ett kulturhus i Villa Oldenburg sökte han samarbete med kultur- och fritidsnämnden och drog ärendet inför nämnden och dess förre ordförande Carl-Johan Schiller (KD).

Den nytillträdde ordföranden Filip Svanberg (M) är dock inte insatt i planerna.

– De har inte approcherat mig, säger han.

Tycker du att det skulle passa med ett kulturhus i bibliotekslokalerna?

– Jag har inte bildat mig någon uppfattning. Jag måste få reda på mer.

Men behövs det ett kulturhus, eller kulturcenter på ön, enligt dig?

– Jag vet inte, det överlåter jag år förvaltningen att i så fall bereda. Jag vet att i nya stadshusets entré kommer det att finnas utrymme för utställningar genom kommunens försorg, säger han.