ANNONS

Förslaget: Ännu dyrare trängselskatt

Så sent som 2016 infördes trängselskatt på Essingeleden. Nu är nya höjningar att vänta.
Så sent som 2016 infördes trängselskatt på Essingeleden. Nu är nya höjningar att vänta.
Det kan bli trängselskatt tidigare på morgonen och högre avgifter i rusningstrafik.
Stockholms stad är positiv till förändringarna.
ANNONS

Det är Finansdepartementet som har skickat ut ett förslag på ytterligare ändringar för trängselskatten för Stockholm. Det är fyra justeringar som föreslås träda i kraft 1 januari 2020:

  • Det blir avgift redan från 06.00 istället för 06.30 som idag
  • Maxbeloppet under högtrafik höjs från 35 kronor per passage till 45 kronor till och från innerstaden. Och från 30 kronor per passage till 40 kronor på Essingeleden.
  • Avgift tas även första veckan i juli.
  • Avgift tas också dagen före flera heldagar som långfredagen, Kristi himmelsfärdsdag, och alla helgons dag.

Nu har Stockholms kommunstyrelsen med Karin Wanngård (S) i spetsen svarat att man inte har något emot förslagets detaljer. Men finansborgarrådet poängterar att det viktigaste är att ändringar faktiskt påverkar framkomligheten och miljön i stan – och inte bara blir en skatteintäkt.

Pengarna ska gå till Stockholm

Wanngård skriver samtidigt att det är viktigt att de ökade skatteintäkterna går till satsningar i Stockholmsregionen, för att finansiera de infrastruktursatsningar som behövs i länet.

Bakgrunden till förslaget är den så kallade Sverigeförhandlingen där representanter från kommuner och landsting förhandlar med staten om satsningar på kollektivtrafik och annan infrastruktur.

ANNONS