ANNONS

Förslaget: Riv inte – gör kulturhus istället

Jan Ohlin längst till höger. Till vänster: Susanna Salifou Nygren och Ove Myrberg.
Jan Ohlin längst till höger. Till vänster: Susanna Salifou Nygren och Ove Myrberg.
I den gamla panncentralen i Björkhagen vill en grupp lokalbor se ett kulturhus. Som det ser ut i dagsläget ska huset rivas, men fastighetsägaren gick med på att visa lokalerna som tidigare hållits stängda.
– Vi ser väldigt positivt på mer liv och rörelse i området, efter klockan åtta på kvällen händer nästan ingenting här, säger stadsdelsnämndens ordförande Ewa Larsson (MP).
ANNONS

I korsningen mellan Halmstadsvägen och Hässleholmsvägen, nära Björkhagens centrum, ligger den gamla panncentralen som togs i drift på 50-talet. Byggnaden förvaltas av Svenska Bostäder som planerar att riva den för att bygga hyresrätter. Men några lokalbor har andra planer för panncentralen – gör om till kulturhus.

En som drivit frågan om att bevara och göra om byggnaden är Jan Ohlin, som sitter i arbetsgruppen för ett kulturhus i Björkhagen.

– Det var så himla roligt när vi kom med idén i somras. Det var som att öppna ett fönster med alla friska vindar som strömmade in. Jättemånga hörde av sig och var positiva till förslaget. Det är sällan det är så handen i handsken mellan tanke och reaktion säger han.

Arbetsgruppen har länge försökt få titta inuti de stängda lokalerna, och Svenska Bostäder har nu gått med på en visning.

Rum där SB förvarar gammalt skyddsrumsmaterial och cykeltömningar. Foto: Åsa Sommarström.

Är i dåligt skick

Lokalerna är nedgångna. Här finns varken el, vatten eller värme och på håll är det så dåligt skick att vi inte får gå där med risk för säkerheten.

För att någon form av verksamhet ska kunna drivas här så krävs mycket arbete. Svenska Bostäders beslut om att riva huset står än så länge fast.

– Klart att det är jättebra med kultur, men man måste väga emot att det råder en stor bostadsbrist. Dessutom skulle kostnaderna för renovering bli enorma med tanke på hur dåligt skick det är i, säger Stefan Marcus på Svenska Bostäder.

ANNONS

– Det är ett sånt tryck uppifrån att folk ska ha någonstans att bo, och det är ju hela vårt uppdrag, säger Stefan Marcus.

 En mötesplats

Arbetsgruppens plan är att butikslokalen blir kafé eller restaurang med ett galleri och en scen för uppträdanden. I det stora pannrummet vill de se lokaler för musik och dans medan de övre planen skulle vara en plats för bland annat konst, hantverk och foto.

– Vi tror att Björkhagens utveckling skulle tjäna mycket på det här. Vi hoppas på att politikerna ser att det här är en bra idé och att de ger Svenska bostäder andra direktiv. Det är ett lugnt och tryggt område men det finns en tilltagande spänning. Ett mer levande område kan vara förebyggande på så vis, säger Jan Ohlin.

Ewa Larsson, ordförande i Skarpnäcks stadsdelsnämnd, i den stora tvättstugan. Foto: Åsa Sommarström

Lokalpolitikerna positiva

Stadsdelsnämndens ordförande Ewa Larsson (MP) är på plats för att kolla på lokalerna, och hon håller med om att ett kulturhus i området kan bidra till en ökad trygghet. 

– Vi är väldigt öppna för möjligheten med ett kulturhus i Björkhagen och att utveckla centrumet är även en del i trygghetsarbetet, säger Ewa Larsson.

I dagsläget står rivningsbeslutet fast och Svenska Bostäder kommer hålla ett samråd under våren om panncentralens framtid. Men tills dess fortsätter både stadsdelen och arbetsgruppen att jobba för ett kulturhus i byggnaden.

– När nämnderna är satta så ska vi mötas med Svenska Bostäder för att se om vi kan gå vidare. Vi ser väldigt positivt på mer liv och rörelse i området, efter klockan åtta på kvällen händer nästan ingenting här, säger Ewa Larsson.

Erbjuds en annan lokal

En av lokalborna som vill se ett kulturhus i Björkhagen är Qvintus Bergman.

– Jag hoppas verkligen det blir av. Men det måste finnas ett konkret förslag och nästa steg är att starta en ideell förening. Jag ser så mycket potential i de här rummen och det är viktigt med en samlingsplats. Det är ett häftigt inslag i området och kul att vara med och utveckla.

Svenska Bostäder erbjuder gruppen att titta på en annan lokal efter den första rundturen, bara ett stenkast bort från panncentralen. Qvintus Bergman gillar ljusinsläppet och tycker det duger som andrahandsval, men saknar panncentralens karaktär.

– Den stora lokalen på nedervåningen i panncentralen är så himla unik. Arkitekturen där har så mycket karaktär. Det vore tråkigt ifall de rivs och de smäller upp ett nytt själlöst hus, säger han.

Qvintus Bergman ser sig omkring i de lokalerna Svenska Bostäder föreslog. Foto: Åsa Sommarström