ANNONS

Galna förslaget: Fyll Örbyleden med vatten

Ta en kanottur på Örbyleden? Eller ett dopp?
Ta en kanottur på Örbyleden? Eller ett dopp?
Tor Lindstrand bor i Gubbängen och är lektor på KTH Arkitekturskolan.
Tor Lindstrand bor i Gubbängen och är lektor på KTH Arkitekturskolan.
Om det var ett vattendrag istället för en motorled som ringlade genom söderort.
Om det var ett vattendrag istället för en motorled som ringlade genom söderort.
Fyll Örbyleden med vatten och gör den till sjö. Idén är en av många när studenter på KTH Arkitekturskolan skissar på framtidens miljöer runt motorleden.
ANNONS

Örbyleden – en viktig livsnerv för trafiken i söderort men också en bullrig och skräpig barriär mellan stadsdelar. Hur skulle den kunna göras om till en beboelig stadsmiljö?

Den frågan skissar studenter på KTH Arkitekturskolan på just nu.

– Det är studenter i årskurs fyra och fem som har jobbat med det här under hösten och våren. Grundfrågan är hur vi ska se på förtätningen av Stockholm och söderort. Då har vi valt ut Örbyleden som testplats, berättar Tor Lindstrand, Gubbängsbo och lektor på KTH Arkitekturskolan.

Varför just Örbyleden?

– Det är ett av få sammanhängande landområden så nära innerstan som ännu inte är bebyggt.

Tyska bakom radikal idé

Studenterna undersöker bland annat hur miljöerna runt vägen kan kompletteras med bostäder, arbetsplatser och offentliga rum. Tyska utbytesstudenten Lisa Jonas ligger bakom en av de mer radikala idéerna: Vad skulle hända om motorleden vattenfylldes och bildade en sjö från Gubbängsmotet till Huddingevägen?

Örbyleden som sjö. ILLUSTRATION: Lisa Jonas

– När vi besökte Örbyleden fick jag känslan av att den separerade områden som Hökarängen och Gubbängen från varandra, ungefär som en flod. Vattnet blev ett verktyg för att illustrera och förstå varför, säger Lisa Jonas.

ANNONS

Hur tycker du att det blev?

– Jag blev själv förvånad över hur naturligt det ser ut, som en typisk stockholmsmiljö. Det skulle faktiskt fungera med tanke på alla broar som finns över Örbyleden.

– Det är en intressant tanke som ställer saker på ända. Plötsligt skulle Veckodagsområdet i Hökarängen, som en gång var ett av stadens fattigaste områden, bli jätteattraktivt, säger Tor Lindstrand om förslaget.

Är du nyfiken på resten av förslagen får du tåla dig till i höst. Då ska studenternas arbeten presenteras på en alternativ bomässa i Hökarängen, arrangerad av Konsthall C och Hökarängens stadsdelsråd.

– I vanliga fall är ju bomässor en del av byggbolagens marknadsföring. Det här är en bomässa initierad ur ett lokalt medborgarperspektiv. När Stockholm förtätas är det viktigt att inte bara okritiskt ta in allt som byggbolagen och politikerna säger, menar Tor Lindstrand.

Vad tror du, kan studenternas förslag få genomslag på hur staden utformas?

– Ett studentarbete kommer knappast som en lyckad slump att plockas upp av stadsplanerarna rakt av. Men vår tanke är att det är just de här studenterna som under många år framöver kommer att arbeta med hur Stockholm ska växa.