ANNONS

Förslaget som ska rädda Östlig förbindelse

HG Wessberg är en av Sverigeförhandlarna som presenterade sitt slutrapport på onsdagen.
HG Wessberg är en av Sverigeförhandlarna som presenterade sitt slutrapport på onsdagen.
Avsätt 300 miljoner kronor för att fortsätta utreda den tänkta motorvägstunneln Östlig förbindelse mellan Nacka och Stockholm.
Det föreslår Sverigeförhandlingen i sin slutrapport.
Avsätts inte pengarna finns risk för en förlustnota på närmare 200 miljoner för det omstridda vägtunnelprojektet.
ANNONS

På onsdagen presenterade Sverigeförhandlingen sin slutrapport till regeringen om framtida infrastruktursatsningar.

En del av slutrapporten handlar om Östlig förbindelse, den tänkta motorvägstunneln mellan Nacka och Stockholm.

I september avbröt statens utredare förhandlingarna om tunneln, detta efter att en politisk majoritet i Stockholm stad sagt nej till att vara med och betala för tunneln.

I slutrapporten föreslår förhandlarna att regeringen avsätter 300 miljoner kronor för att avsluta den planeringsprocess som funnits kring planeringen av tunneln. Detta för att staten och berörda kommuner i framtiden om de så vill ska kunna gå vidare med planeringen av tunneln.

Pengar till utredning

Pengarna är tänkta att gå till att utreda den geografiska korridor som tunneln är tänkt att gå i. En geografisk korridor har utretts redan tidigare men då på en plats som inkräktar på Nationalstadsparken, Djurgården.

Den geografiska korridor förhandlarna pekar ut, och som de nu föreslår att regeringen avsätter pengar till för att utreda, inkräktar inte på Nationalstadsparken.

Om regeringen inte skjuter till pengarna riskerar staten att de kostnader som redan lagts på att utreda tunneln, 180 miljoner kronor, är bortkastade pengar.

ANNONS

Besked i vår

Regeringen väntas komma med besked hur de ställer sig till Sverigeförhandlingens förslag om mer pengar till Östlig förbindelse i sin nationella plan som presenteras under våren 2018.

I en kommentar till Sverigeförhandlingens slutrapport säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholm stad:

– Östlig förbindelse är ett vallöfte från oss. Regeringen behöver nu ta sitt ansvar och återuppta arbetet med en Östlig förbindelse.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.