ANNONS

Förslaget: ”Ge polisen rätt att skingra trängseln”

Anna Stranbrink (L), vill ge polisen ökade befogenheter att skingra folksamlingar i parker och vid badplatser.
Rapporter om trängsel i Tantolunden har duggat tätt den senaste tiden. Nu är Anna Starbrink (L) orolig att smittspridningen ska ta fart.
Ge polisen ökade befogenheter att skingra trängseln i parker och bad för att minska spridningen av coronaviruset.
Det säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).
Länstyrelsen är inne på samma linje och vill att en sådan tillfällig lag utreds.
ANNONS

Juni månad har bjudit på mycket sol och höga temperaturer. Och det har lockat många människor till Stockholms parker och badplatser.

Lite väl många enligt medierapporter som duggat tätt om trängsel i bland annat Tantolunden och Hornsbergs strand.

Värme, corona och parkträngsel: Polisen redo för ovan sommar

Tantobadet har blivit populärt bland gängkriminella.

Det är många som har sökt sig till Tanto i Hornstull nu under sommaren. Foto: Mitt i

Detta samtidigt som det finns förbud och Folkhälsomyndighetens, FHM, rekommendationer mot trängsel för att minska smittspridningen av coronaviruset.

Nu vill Anna Starbrink (L), hälso-och sjukvårdsregionråd, att polisen ska få ökade befogenheter att kunna skingra stora folksamlingar, säger hon i en intervju i SVT Stockholm.

– Trängseln på många populära platser i Stockholm är direkt livsfarlig. Den riskerar att göra så att smittspridningen tar ny fart, säger hon till SVT.

ANNONS

Anna Starbrink (L).

Anna Starbrink (L) är rädd att sprittspridningen ska ta fart nu när så många människor trängs i stadens parker och bad.

Hon menar att om medborgarna inte klarar av att hålla avstånd så måste det till ett nationellt ansvar. Att regeringen måste se över om det går att skärpa möjligheterna att minska trängseln.

Polisen kan främst uppmana

I dag har polisen rätt skingra allmänna sammankomster med över 50 deltagare, såsom till exempel demonstrationer, men dit räknas inte att vistas i park eller på en badplats.

Polisen kan dock med stöd av ordningslagen skingra trängsel vid en badplats för att förhindra till exempel en drunkningsolycka.

Polisen har däremot inte med nuvarande lagstiftning befogenhet att se till att människor sitter två meter från varandra. När det gäller personer som sitter för tätt på krogen kan polisen bara meddela iakttagelsen till kommunen som sköter tillsynen.

Länsstyrelsen vill utreda ny tillfällig lag

Men att ge polisen ökade befogenheter inte är en åtgärd som diskuteras just nu, säger Per Strängberg, pressekreterare för inrikesminister Mikael Damberg (S) till Mitt i.

– Vi hänvisar fortsatt till Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och det är inga tips utan de ska följas. Polisen kan i dag uppmana folk att bereda mer plats och om en polis uppmanar till det tror jag faktiskt att de flesta följer det, säger han.

Men det betyder inte att man helt stänger dörren till ökade befogenheter.

Tidigare i juni fick Länsstyrelsen i Stockholm i uppdrag av regeringen att kontrollera hur FHM:s rekommendationer efterlevs, och där finns just folksamlingar i parker och bad med. Nu skriver länsstyrelsen – i en begäran till regeringen – att de vill att en tillfällig lag där polisen och kommunen får utökade befogenheter utreds, och att den utredningen startas omgående.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.