ANNONS

Alla försöker förstå vad som hänt

Många sökte sig till City under lördagen.
Många sökte sig till City under lördagen.
City dagen efter terrordådet är tyst.
ANNONS

Till området runt avspärrningarna sökte sig under lördagen massor med stockholmare. Många hade med sig blommor och på Klarabergsgatan utanför Åhléns byggdes en praktfull vägg upp när blommorna stacks in i avspärrningsgallret.

Stämningen var overklig. För det var så tyst. Fortfarande är det avspärrat i stora delar av västra City. Det vanliga bruset av bilar och bussar var borta och alla de som nu stod där på Klarabergsgatan var påfallande lågmälda. De stod i klungor framför blomsterväggen och sa knappt någonting. Tog bilder med mobilen. Läste lapparna som satts upp. Höll om varandra.


Läs mer: Stockholm dagen efter


Det är som att vi stockholmare behöver tid och lugn för att ta in vad vår stad har utsatts för. Vi håller tillbaka våra känslouttryck. Ingen gråter, ingen skriker. Men människors ansikten är allvarliga.

– Det tog mig flera timmar att förstå vad som hänt igår, sa Ann-Sofie Busk som kommit in till stan från Sundbyberg. Och det tog också tid innan jag och min man fick tag i varandra. Under tiden ringde vi och skickade sms.


Läs mer: Stärkta misstankar mot anhållen man


Nu stod de där på Klarabergsgatan och betraktade blomsterhavet mitt i den uppgrävda gatan. Lika tysta som alla andra.

– Jag känner både sorg och förvirring, sa Rainer Luoma. Men det är viktigt att komma hit och visa stöd, visa att vi inte ger efter för terrorismen. Jag tänker inte låta mig skrämmas. För de allra flesta människor är snälla.  Vi är här för att visa att vi inte är rädda.

I morgon, söndag, hålls en kärleksmanifestation på Sergels torg med just det syftet. Den börjar klockan två.

ANNONS

Läs mer: Butiker stängde