ANNONS

IT-skola försöker locka hackare

Hackare
Den "melankoliska hackaren" från SIH:s reklamfilm.
Stockholms internationella handelshögskola vill nu locka hackare till sin utbildning i IT-säkerhet.
– Bristen gör att vi måste hitta nya sätt, säger Bengt Dotevall.
ANNONS

Utbildningen IT-säkerhetsspecialist är en tvåårig utbildning som bedrivs i lokaler på Katarinavägen på Södermalm. I många år framöver spås det vara stor brist på personer som har IT-säkerhetskompetens.

Därför försöker nu Stockholms internationella handelsskola, SIH, att nå ut till hackare, för att få dem att byta sida.

”Melankolisk hackare”

– De som kan hacka en dator eller ett nätverk har bra datorkunskaper och har också insikt i hur IT-säkerhet fungerar, om än från andra sidan. Genom den här utbildningen kan de använda sina IT-kunskaper till något annat, säger Bengt Dotevall, utbildningsansvarig på SIH.

Därför har de nu lanserat en reklamfilm som handlar om den ”melankoliska hackaren”. Det är en olycklig figur, iförd en Guy Fawkes-mask som hackarna i organisationen ”Anonymous” använder. Han trivs inte längre med hackandet och att förstöra saker som andra byggt upp.

Han får då alternativet att ”byta sida” och söka utbildning som IT-säkerhetsspecialist.


SE FILMEN: Stockholms Internationella Handelsskola – The Melancholic Hacker


– Bristen gör att man måste hitta nya och i vissa fall oortodoxa sätt att hitta människor med kunskap och intresse. Det här är ett försök att locka folk över till andra sidan. Visst, det kan ses som ett långskott, men på båda sidor handlar det ju om att förstå hur IT-säkerhet är uppbyggt och fungerar. Med hjälp av den här utbildningen kan hackare få använda sina kunskaper i ett arbete, säger Bengt Dotevall.