Försökte elda upp polisbilar

22-åringen dömdes till en månads fängelse.
22-åringen dömdes till en månads fängelse.
För drygt ett år sedan gick ett gäng till attack mot polisbilar utanför Farsta polisstation. En 22-årig Farstabo har nu dömts till en månads fängelse för försök till mordbrand.

Den 19 december 2014 tågade en grupp mörkklädda personer till polisstationen på Storforsplan, beväpnade med bland annat en bensindunk. En polis blev vittne till hur bensin hälldes över en av polisbilarna utanför entrén. Två personer ska dessutom ha kastat molotovcocktails som fick eldslågor att slå upp intill en av bilarna.

Den aktuella polisen lyckades jaga ifatt och gripa en av förövarna, som nu har fått sin dom. Den 22-årige Farstabon dömdes i fmåndags, mot sitt nekande, för försök till mordbrand. Påföljden blev fängelse i en månad och skyddstillsyn.

Enligt domen är det bevisat att 22-åringen tillsammans med andra försökte tända eld på en polisbil. Det fanns också risk att elden kunde spritt sig till fler bilar, enligt tingsrätten. De aktuella bilarna ingick i larmberedskapen för hela söderort.

Den dömde 22-åringen har enligt Farstapolisen anknytning till den gruppering som sysslar med narkotikahandel i Farsta.

– Det är en gruppering som är väldigt utåtagerande. De tycker inte om när vi stör dem. Den här händelsen är ett exempel på det, säger lokalpolischef Susanne Wikland.

Domen väckte ilska bland annat på Twitter, där flera poliser ifrågasatte strafflängden. I tidningen Expressen kommenter polisförbundets ordförande Lena Nitz:

– Hot och våld mot poliser är väldigt allvarligt, det är både med anledning av att det kan ses som en attack mot demokratin men även för att det bakom uniformen finns människor som förhoppningsvis ska kunna göra det här jobbet under ett helt yrkesliv, säger hon.

Den dömde 22-åringens advokat Thomas Weilander säger till Mitt i att han inte har bestämt om han ska överklaga domen.