Min lokala hjälte

Försökte elda upp sina föräldrar

Paret bjöd föräldrarna på drogspetsad läsk. Sedan tände de eld på lägenheten. Allt för att få ut ett arv.

Paret, som är i 30-årsåldern, besökte kvinnans föräldrars lägenhet i Huvudsta en söndagskväll i oktober. Föräldrarna blev glada eftersom relationen till dottern tidigare varit dålig, har mamman berättat i förhör.

Paret hade med sig två flaskor läsk som de bjöd frikostigt på. Vad föräldrarna dock inte visste var att läsken var spetsad med Sobril, ett starkt lugnande medel, som fick dem att somna.

Medan föräldrarna, som är i 60-årsåldern, låg utslagna på golvet, plundrade paret lägenheten på smycken, värdepapper och pengar. Sedan tände de enligt domen eld på sju platser i lägenheten och lämnade dem att dö.

Enligt åklagaren Andreas Nyberg var motivet att föräldrarnas död skulle innebära att dottern fick ut en livförsäkring.

Paret hade redan innan mordförsöket bokat två enkelbiljetter till Buenos Aires.

Ytterligare ett motiv ska enligt Andreas Nyberg ha varit att paret velat komma över en bostadsrätt och en sommarstuga.

Trots att det var mitt i natten upptäckte en uppmärksam granne branden. Han hörde konstiga ljud inifrån lägenheten och märkte sedan att det luktade brandrök och slog larm.

De sovande föräldrarna undslapp med nöd och näppe lågorna.

– Det var svart i lägenheten. Jag ser människor och att någon sätter på mig slangar, berättar kvinnan i förhör.

Mannen och kvinnan har nu dömts av Solna tingsrätt för försök till mord och grov mordbrand. De dömdes också för falsk tillvitelse eftersom de försökt lura polisen att en manlig släkting sagt att han skulle döda föräldrarna.

Vilken påföljd paret får har tingsrätten ännu inte bestämt. Först ska kvinnan och mannen, som nekar till brott, genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Straffen meddelas tidigast i slutet av mars.