Flicka försökte kasta sig framför bil – livsfarlig lek bland unga

viktor adolphson polis södermalm
Viktor Adolphson hoppas att "chicken race" inte är något större fenomen.
En flicka försökte kasta sig framför en bil på Södermalm.
Polisen trodde först att det var ett självmordsförsök – men i stället handlade det om en ny livsfarlig lek bland unga som sprids på nätet.

Den farliga leken kallas för ”chicken race”. En tävling där den som inte fegar ur i en livsfarlig situation vinner.

I onsdags kallades polisen till Folkungagatan, där en flicka försökt kasta sig ut i trafiken men hindrats i sista stund.

Polisen trodde först att det var ett självmordsförsök, men det visade sig att det handlade om internetleken chicken race. Det skriver Söderpolisen Viktor Adolphson på polisens twitterkonto YB Södermalm.

Hänt på fler håll

Fler liknande händelser har rapporterats från andra håll. Chaufförer på bussbolaget Arriva larmade om flera incidenter på Ekerö under påsklovet, då barn i mellanstadieåldern sprungit ut framför bussar och chaufförerna tvingats tvärbromsa, rapporterar Svenska Dagbladet.

Ett barn ska även ha sprungit ut framför ett räddningsfordon i Helsingborg, skriver polisen i Skåne.

Söderpolisen hoppas att detta inte är något större fenomen, men vill nu varna föräldrar.

– För oss var det första gången vi hörde om det här. Vi försöker mota Olle i grind och uppmärksamma föräldrar om att det här existerar, säger Viktor Adolphson, till SödermalmDirekt.

Fler farliga lekar

Att barn lekar minst sagt opassande lekar är inget nytt fenomen. Mitt i Södermalm har flera gånger tidigare rapporterat om lekar som spårar ut bland Söders unga.

Som att barn tågsurfar mellan tvärbanans vagnar, vilket är förenat med livsfara, eller att de leker så kallade maktlekar, med namn som ”Slavleken”, ”Gul bil”, eller ”Kronan”.

– Det kan till exempel vara att man ska sudda på någons arm tills det börjar blöda. Börjar hen gråta, så har suddaren rätt att utsätta den som gråtit med kränkande ord eller handlingar, har Annika Öman, fältassistent på Södermalm tidigare sagt till Mitt i.