Min lokala hjälte

Försökte knuffa ut kvinna i vägen – döms till vård

Mannen tog tag i kvinnans midja och försökte knuffa ut henne framför en buss.

Nu döms han till psykiatrisk vård och utvisning.

Händelsen inträffade i maj i år. En kvinna i 20-årsåldern klev av bussen vid Sundbybergs torg när hon plötsligt hörde ett skrik. En okänd man attackerade henne bakifrån, tog tag i hennes midja och försökte knuffa ut henne i körfältet. I samma stund passerade en buss förbi i hög fart.

Kvinnan klamrade sig fast i ett räcke vid bussperrongen och lyckades på så sätt rädda sitt liv. Mannen fortsatte slita i kvinnans kropp men hindrades av några vittnen som kunde hålla fast honom och larma polisen. Kvinnan chockades svårt och uppger i förhör att hon mått väldigt dåligt efter händelsen.

Nu döms mannen, som är italiensk medborgare, i Solna tingsrätt för försök till grov misshandel och ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård. Han utvisas också till sitt hemland och förbjuds återvända till Sverige före 2021.

Den 27-årige mannen hade rest till Sverige några dagar innan händelsen. Han lider sedan tidigare av mental ohälsa och hade avbrutit sin behandling med antipsykotiska medel innan händelsen.

Enligt den rättspsykiatriska utredningen lider mannen av en allvarlig psykisk störning. Han uppger i förhör att han är kontrollerad av militära myndigheter sedan 10 år tillbaka och att han utförde handlingen för att rädda sig själv.