Försökte sälja horn illegalt

Polisen spanade på de tre männen och arbetet gav resultat. Nu har männen åtalats för grovt artskyddsbrott.

Två av dem misstänks ha försökt sälja ett 100-årigt noshörningshorn till den tredje.

Straffet kan bli upp till fyra års fängelse.

Tre män åtalades i förra veckan vid Stockholms tingsrätt för grovt artskyddsbrott.

De är misstänkta för att ha transporterat, förvarat, salufört och innehaft ett 6,62 kilo tungt noshörningshorn. Hornet kommer från ett afrikanskt exemplar av arten trubbnoshörning, ­eller vit noshörning som den också kallas.

Polisen slog till i november 2013 på olika adresser i Stockholm. En av männen greps med hornet i en väska på axeln. På svarta marknaden är värdet mellan fyra och åtta miljoner kronor.

– Vi fick in ett tips vilket ledde det till att vi började spana på männen, säger Filippo Bassini, gruppchef vid polisens miljöbrottsenhet.

En av männen säger att han bytte till sig hornet 1990 mot en tavla och en dykarklocka. Hemma hos mannen, som då bodde vid Gullmarsplan, hittade polisen fotografier, värderingskvitto och värderingshandlingar för hornet. Enligt en åldersbestämning intygas att hornet är 100 år gammalt.

Tanken var att de två männen skulle sälja hornet till den tredje åtalade mannen.

– Vi har haft tre sådana här ärenden med noshörningshorn på tre år så det är mycket ovanligt, ­säger Filippo Bassini.

De tre männen, en 50-åring som vid gripandet bodde på Gullmarsplan men numera är bosatt i Årsta, en 50-åring hemmahörande i Liljeholmen och en 58-åring som bor på Kungsholmen har nu åtalats för grovt artskyddsbrott. Maxstraffet för brottet är fyra års fängelse.

– Det kommer de inte att få. Minimistraffet är sex månader och max är fyra år, så någonstans däremellan kommer jag att yrka, säger kammaråklagare Helena Ecker­rot Flodin.

Enligt henne är det själva handeln som är olaglig. Att inneha ett horn kan vara lagligt eftersom lagen om artskyddsbrott trädde i kraft först 1947. Det är först när hornet eller någon annan djurdel kommer ut till försäljning som det blir ett brott.

De tre männen menar att något brott inte har begåtts.

– Min klient förnekar brott, ­säger advokat Mats Ljungqvist som företräder mannen som greps med hornet i en väska över axeln.

Även de andra två männen ­nekar till anklagelserna.

Rättegången inleds den 11 maj.

Fakta

Påstås förebygga cancer

1880 trodde man att trubbnoshörningen var utrotad. Dock hittades 20 djur i det vilda. I dag finns knappt 20 000 trubbnoshörningar, de flesta i Sydafrika.

Sedan 2009 har tjuvjakten, främst i Sydafrika, ökat kraftigt, vilket hotar artens framtid.

Noshörningshorn har sedan länge använts i traditionell kinesisk medicin.

Tron att hornen kan bota och förebygga cancer, vilket inte stämmer, har trissat upp priset på svarta marknaden.

Källa: wwf, Jordbruksverket