Försökte skriva kompis teoriprov – döms

En 25-årig kille var ute och festade dagen före teoriprovet och bad sin kompis skriva provet åt honom. När fusket uppdagades hävdade 25-åringen att han bara skämtat och kompisen har nu dömts för urkundsförfalskning.

Det var i april förra året som två vänner från Spånga var ute och festade. Den ena av dem,  då 19 år gammal, visste om att kompisen skulle skriva teoriprov för körkort dagen efter och frågade om han verkligen skulle dricka alkohol.

Den andre, född 1990, räckte då över sitt pass och bad sin yngre vän att skriva provet åt honom.

Dagen efter gick 19-åringen, som tidigare hjälpt kompisen att plugga till provet, till Trafikverket och lämnade fram kompisens pass. Den ansvariga för provet frågade då om det verkligen var han som skulle skriva provet. Till slut erkände han att det inte var hans pass och polisen kom dit.

Eftersom 19-åringen redan hade hunnit intyga att kompisen inte hade något körkort i ett annat EU-land har tingsrätten inte bara dömt honom för missbruk av urkund, utan även urkundsförfalskning, eftersom han förfalskat kompisens signatur.

Den äldre kompisen har i förhör sagt att han bara skämtade när han bad sin vän att skriva provet och att han inte minns varför han gav honom passet, eftersom han var så pass full vid tillfället. Tingsrätten är dock övertygade om att det är en efterhandskonstruktion och har därför dömt även honom för missbruk av urkund eftersom han lånat ut sitt pass.

Båda två ska betala dagsböter på sammanlagt 6500 kronor var.