ANNONS

Efter olyckstillbudet – nu fungerar inget

Efter olyckstillbudet i slutet av januari är samtliga rulltrappor avstängda. Reparatörerna betar av en rulltrappa i taget, men det är oklart när de kan vara igång igen.
Efter olyckstillbudet i slutet av januari är samtliga rulltrappor avstängda. Reparatörerna betar av en rulltrappa i taget, men det är oklart när de kan vara igång igen.
Efter olyckstillbudet i rulltrappan i Flemingsbergs station i slutet av januari är nu samtliga rulltrappor avstängda tills vidare. Det är också hissen, som kan ta veckor att reparera.

– Det är en allvarlig situation, särskilt för de som inte har så lätt att ta sig fram, säger Christian Ottosson (C).
ANNONS

Den som ska ta sig upp mot Södertörns högskola och Karolinska institutet från Flemingsbergs station bör ha starka ben. Alternativen är att ta gångvägen runt berget eller gå upp för de stillastående rulltrapporna. Efter olyckstillbudet för knappt två veckor sedan är samtliga tre rulltrappor avstängda tillsvidare. Även hissen är avstängd och kommer att vara så i minst ytterligare någon vecka.

– Rulltrappan stängdes av omedelbart efter olyckstillbudet. Och vid en inspektion av de andra två rulltrapporna hittades lite andra brister också, säger Peter Holm på trafik- och gatukontoret.

Vid det senaste tillbudet var det alltså ett steg som försvann under en kvinnas fötter när hon åkte rulltrappa. Med nöd och näppe lyckades hon kasta sig framåt och klarade sig utan fysiska skador.

Och det har varit flera incidenter genom åren.

75-åriga Flemingsbergsbon Gertrud Maculewich var exempelvis med om en olycka i rulltrappan förra året. Rulltrappan tvärstannade när hon var mitt i den hon föll och slog sig illa i huvudet.

– Jag fångades upp av folk i rulltrappan, som tur är, annars kunde det ha blivit värre. Jag fick sy i huvudet och ligga på sjukhus i 16 timmar. Det är otäckt att det får hända igen, säger hon.

Just nu pågår en utredning om rulltrapporna ska rustas upp eller bytas ut. Konsulter har fått i uppdrag att ta fram olika kostnadsförslag. Innan slutet av mars ska förslagen vara klara och presenteras för politikerna.

– Om det hade varit billigt skulle de ha bytts ut för länge sedan. Nu har vi kommit till en punkt när vi måste göra större investering. Det borde ha skett tidigare, men det är lätt att vara efterklok, säger Christian Ottosson (C) ordförande i natur- och byggnadsnämnden.

ANNONS

Hur tycker du att kommunen hanterar situationen med rulltrapporna och hissen?

Tisdag 2 februari 17.00, torsdag 4 februari 8.00

Jonas Hydman, Stockholm:

– Det funkar väl sådär, kan man säga. Det är en förfärlig miljö och man får ångest varje gång man kommer upp från tågstationen. Jag ser gärna att det byggs en linbana i stället från pendel upp till sjukhuset.
Emilia Hagman, Stockholm:

– Det är förkastligt att det är så här och att det får pågå under så lång tid. Självklart är det bra att de tar det säkra före det osäkra för att förhindra olyckor. Men det borde vara ett bättre löpande underhåll.
Gunnel Olofsson, Stockholm:

– Jag har själv varit med om en olycka i Skanstull, så jag är livrädd att gå i de här trapporna. Det bra att de stänger av om man misstänker fel, men det är rulltrappor upp till ett sjukhus, så det borde fungera bättre.
Milo Jencic, Vårby :

– Allvarligt talat så är det för jäkligt. Ibland så funkar det någon dag eller två, sedan står allt stilla igen. Tänk på de med rullatorer eller så som ska upp till sjukhuset. Särskilt vintertid är det svårt med gångvägen.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.