Öl från Värmdö tar plats i Nacka

Det ser ljust ut för Värmdö bryggeris lager.

Till helgen är det en av törstsläckarna på den stora öl & whiskyfestivalen i Stockholm.

– Det är först i år vi har kapaciteten att ställa ut, säger Stefan Slätt.

Mikrobryggerierna har tagit sig in bland jättarna Spendrups och Mariestads på årets Beer & Whiskyfestival som äger rum i Nacka strand 24-26 september och 1-3 oktober. Ett av dem är Värmdö Bryggeri.

I oktober är det exakt tre år sedan barndomsvännerna Stefan Slätt och Joakim Tillman tog klivet bort från jobben som bankman och säljare för att helhjärtat brygga öl på bryggeriet i Säby på Ingarö.

När systembolaget tog in deras första ljusa lager beräknade de att de skulle ta några veckor att få de drygt 1000 flaskorna sålda.

– Det tog två timmar, säger Stefan Slätt.

Sedan dess har flaskorna rullat ur bryggeriet på löpande band.

Första året bryggdes 30 000 liter öl per år. Nu bryggs det tredubbla och det mesta köps av Värmdöborna.

– Det finns många lokalpatrioter här har vi märkt. Jag skulle nog säga att 80 procent av det vi säljer går lokalt, säger Stefan Slätt.

De fem ölsorterna säljs på de flesta restauranger och krogar i Värmdö och snart kan företaget komma att expandera. Efter helgens beer & whiskyfestival, dit 37 000 besökare hittade förra året, räknar mikrobryggeriets ägare med ökad efterfrågan.

– Nu har vi växt så mycket att vi är redo att våga satsa ännu mer. Det ska bli jättespännande att se vad som kan komma ur det här, säger Stefan Slätt.