ANNONS

Första bäverjakten sedan 1800-talet

Dan Andersson, funktionär vid Jägareförbundets jakt och kurgård på Bogesund, sköt en av de sex bävrarna.
Dan Andersson, funktionär vid Jägareförbundets jakt och kurgård på Bogesund, sköt en av de sex bävrarna.
På Bogesund i Vaxholm är det troligen mer än hundra år sedan man senast jagade bäver. Men nu har det hänt igen. Sex djur har fällts.
ANNONS

– Jag sköt min när den var uppe på land. Det var en fjolårsunge som vägde 11,7 kilo, berättar jägaren Dan Andersson för Mitt i.

– Är de i vattnet är de svåra att träffa så jag väntade tills den kom upp på land.

Beställare av jakten var Statens fastighetsverk som förvaltar Bogesundslandet. Anledningen är att bävrarna, som tidigare var utrotade, återkommit och nu rent av är så många att de ibland blir ett problem.

– Vad jag vet har de ställt till det lite för friluftslivet här och fällt träd så att det nästan blivit en fara för folk, berättar Dan Andersson.

Syftet med jakten har också varit att undersöka om Jägareförbundet på Bogesund framöver kan arrangera bäverjakt för jägare utan egen mark. Däremot finns ingen önskan att helt skjuta bort bäverstammen.

Totalt sköts sex bävrar på Bogesund under jaktsäsongen som nu är över. Jakten bedrevs på kvällar och tidiga morgnar eftersom bävern är rätt skygg och mest aktiv den mörka delen av dygnet.

Hur många bävrar som återstår på Bogesund är oklart. Ett antal lär finnas vid Träsksjön där jaktlaget på sju personer hade svårt att komma åt dem.

Bävern utrotades i Sverige i början på 1870-talet, men återinplanterades i landet 1922.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.