ANNONS

Första bebisen på BB Sophia har fötts

4 000 bebisar väntas födas per år på BB Sophia.
4 000 bebisar väntas födas per år på BB Sophia.
Måndagen 3 mars klockan 22.39 föddes den första bebisen på BB Sophia.

– Det blev en pojke och allting gick bra, säger chefbarnmorska Gudrun Abascal.
ANNONS

Efter mycket om och men kunde BB Sophia öppna dörrarna förra måndagen. Samma dag som första bebisen också kunde förlösas.

Under första dygnet föddes åtta barn på Sophiahemmet. Men det var ändå en lugn första vecka.

– Det har inte gått att lista sig här tidigare eftersom vi inte vetat helt säkert när vi ska öppna. Men nu är det bara att ringa och vi har tagit emot alla som har velat föda här hittills, säger Gudrun Abascal.

Enligt chefsbarnmorskan fungerar nu allt som det ska. 4 000 bebisar om året ska kunna förlösas på ­Sophiahemmet. Det har dock inte varit en smärtfri resa till förlossningsklinikens öppnande.

Kliniken har anställt runt 80 barnmorskor från andra förlossningskliniker runt om i Stockholm. Och dessa har mest väntat på att ­Sophiahemmets ska få ta emot blivande mammor och pappor.

Vilket har resulterat i ett underskott av barnmorskor på andra förlossningskliniker. En situation som enligt Gudrun Abascal har varit mest ansträngd under de senaste två veckorna.

– Nu är det värsta över i och med att vi har öppnat och att förlossningsplatserna har ökat igen. Men vi har inte suttit stilla under den här perioden utan försökt vara generösa mot andra förlossningskliniker och skickat personal härifrån när det har behövts, säger hon.

En stor anledning till att premiärveckan varit relativt lugn är också att Sophia­hemmet inledningsvis inte får ta emot mammor som föder före vecka 37. Ett beslut som landstinget har tagit. Men när BB Sophia är mer etablerat ska detta tillåtas.

– Vi har inte fått något datum för när det blir, men hoppas att det blir inom en snar tid. Och vi får redan nu ta emot bebisar som fötts för tidigt på andra kliniker och ta hand om dessa, säger Gudrun Abascal.

ANNONS
ANNONS