Första bilpoolen startas i Järfälla

En HSB-förening i Järfälla blir pilotförening i norrort med bilpool.

Går grannarna igång på att dela bil kan liknande bilpooler startas på fler ställen.

– Föreningen Kvarnen är först ut. Vi testar där för att se hur det funkar, säger Åsa Nordenskiöld, kommunikationschef på HSB norra Storstockholm.

En miljöbil kommer att stå parkerad på bostadsrättsföreningens parkering i Jakobsberg. Ett företag med miljöcertifikat står för den miljöklassade bilen. De som bor i föreningen betalar för bensinen, samt en avgift för körtiden och antal körda kilometer.

Framförallt är poolbilen en medlemsförmån, säger Åsa Nordenskiöld. Men försöket genomförs också av miljöskäl.

Hur påverkar det allt högre bensinpriset?

– Jag vet inte hur det påverkar. Men det kan ju vara ett skäl för den enskilde att se om sitt hus, säger Åsa Nordenskiöld.

Charlie Magnusson, informationsansvarig på Motorbranschens riksförbund, säger att företeelsen med bilpooler inte är speciellt stor.

– Av de 270 000 bilar som registrerats senaste året var det inte många som gick till bilpooler, det var ett väldigt marginellt antal. Men en del tycker att det är mer praktiskt att hyra bil framför att äga. Men man har inga speciella förmåner som att man slipper avgifter i speciella zoner, säger Charlie Magnusson.

Hur ser framtiden ut för bilpooler?

– Svårt att bedöma. Men i tätorten kan det säkert öka, men inte generellt i landet, tror Charlie Magnusson.

Att just en HSB-förening drar igång en bilpool förvånar honom inte.

– En del kan se det som fördel om man flyttar till ett område, att föreningen lockar med en del förmåner.

Blir försöket lyckat kan fler föreningar i norrort få bilpool, enligt Åsa Nordenskiöld på HSB.

– Jag ser stora miljöfördelar. Och jag vet att många i föreningen inte äger bil utan istället ingår i bilpoolen, säger Anneli Rosvald, ordförande i föreningen Kvarnen.

Enligt sajten Bilpool, ett samarbete mellan Trafikverket, bilpooler, kommuner och regioner, finns 109 bilpooler i Stockholmsområdet. Flest bilpooler finns i Göteborg – 161.