Första boendet för ensamkommande har öppnat

Första boendet har öppnat.
Första boendet har öppnat.
Sundbybergs första boende för ensamkommande har startat. Men av de 162 barn som kommunen ansvarar för bor bara ett tiotal på hemmaplan.

Behovet av boenden för ensamkommande barn ökar. I prognosen för 2017-2019 uppskattas Sundbyberg ta emot 249 barn. I början av juni iordningställdes en lokal i Rissne till Sundbybergs första boende för ensamkommande. Här bor just nu sju barn, plats finns för nio.

– Det känns jätteroligt att de har kunnat flytta in. Ambitionen är att fler av barnen ska bo närmre, för att underlätta integrering, skola och praktik. Om socialsekreterarna slipper åka kors och tvärs över landet får de också mer tid med barnen, säger Josefin Malmqvist, som besökte boendet förra veckan.

Av de 162 barn och unga, 135 är under 18 år, som Sundbyberg ansvarar för bor idag bara ett tiotal i kommunen. Övriga bor i länet, men också i Borlänge, Gävle, Oskarshamn och Mariestad.

I vintras pekade förvaltningen ut före detta skolor, rivningskontrakt och andra lokaler som redan i år skulle kunna ge ett 50-tal platser. Men i nuläget finns inga fler klara.

– Det finns ett antal idéer och arbetet fortsätter med att leta efter lämpliga lokaler. Det kan kännas frustrerande att det tar tid, men det finns ingen lösning för alla. Barnen har olika behov, några kan ha trauman i bakgrunden som kräver särskilt stöd, säger Josefin Malmqvist.

Det finns inget mål för hur många av Sundbybergs barn som ska bo i hemkommunen.

– Vi har ingen sådan siffra, och vi kommer inte få hem alla. Men mottagandet har lugnat ned sig lite efter en puckel i höstas. I år har vi bara tagit emot två barn hittills, det ger oss lite tid nu att leta fram fler boenden.