ANNONS

Här byggs första nya bostäderna i Henriksdal

En ny hiss och bostäder i utkanten av Trollskogen står överst på politikernas lista
En ny hiss och bostäder i utkanten av Trollskogen står överst på politikernas lista
Kommunstyrelsen valde att inte lyssna på Miljöpartiets förslag om en ändrad byggordning i Henriksdal.
När spaden väl sätts i jorden om några år är första åtgärderna att
bygga en ny hiss i västra Henriksdal och nya bostäder i utkanten av skogsområdet Trolldalen.
Tidigast 2020 väntas den nya detaljplanen för Henriksdal vara klar.
ANNONS

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande, låter nöjd när han kommenterar kommunstyrelsens beslut i måndags om detaljplaneprogrammet för Henriksdal:

– Vi har bevarat mycket mer av skogen (Trolldalen). Vi har verkligen lyssnat på vad de boende tycker.

Detaljplaneprogrammet anger bland annat i vilken ordning de nya bostäderna i Henriksdal ska byggas.

Ställde sig bakom yrkandet

Vid kommunstyrelsens sammanträde ställde sig Socialdemokraterna och Nackalistan bakom Milöpartiets yrkande att ändra byggordningen när olika etapper av nya bostäder ska börja byggas.

Detta bland annat för att ge tjänstemännen och politikerna i kommunen mer tid att ta till sig argument från de som bor i Henriksdal när det gäller det omstridda skogsområdet Trolldalen.

Allianspartierna, som utgör majoriteten i kommunstyrelsen, ställde sig dock inte bakom MP:s yrkande utan beslutade enligt det förslag som klubbades i december i kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott.

– Jag uppfattar att alla partier står bakom vad gäller strukturen, säger Mats Gerdau.

ANNONS

Nackalistan hade önskat lägre byggnader, konstaterar Mats Gerdau som också noterat att MP hade önskat en annan etappindelning. Nu blev beslutet att inte lyssna på det utan börja i utkanten av skogsområdet Trolldalen och även att bygga en hiss ned till Henriksdals station.

”Överens”

Mats Gerdau säger att partierna är överens om att förr eller senare bygga på bägge ställena:

– Vi behöver få in intäkter för nya skolor, idrottsanläggningar etcetera. Man kan inte nonchalera ekonomiska argument, säger Mats Gerdau, och säger att när det gäller västra delen av Henriksdal är det ”viktigt att hissen kommer i gång”.

Sidney Holm (MP), som hade fört fram idén att byggplanerna skulle ändras så att byggandet av bostäder skulle börja i västra delen av Henriksdal, inte i utkanten av skogsområdet Trolldalen, konstaterar att så inte blev fallet.

– Jag misstänker att det är av rent ekonomiska skäl, att man vill få in de stora pengarna först så att dessa kan finansiera resten av exploateringen utan att låna, vilket vi i och för sig gör till nära nollränta i dag. Det ger större exploateringsvinster att bygga högst uppe på berget med fin utsikt än om man bygger i en norrsluttning med sämre utsikt, säger Sidney Holm.

”Mött synpunkterna”

I kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott i december sade kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau att det omarbetade programmet för Henriksdal ”på ett klokt sätt” mött synpunkterna på det förra programmet.

”Bland annat är större delen av skogsområdet (Trolldalen) bevarat och husen längs Kvarnholmsvägen är lägre”, lät Mats Gerdau anteckna.

Mitt i: Är Trolldalen räddat?

– Det som utpekats som värdefulla delar undantas. Skogen kommer inte att skövlas. Vi lyssnar på de boende och jämkar, säger Mats Gerdau.

Närmast ska en detaljplan tas fram för Henriksdal som väntas vara klar tidigast 2020. I Henriksdal planeras bland annat för 1 900 nya bostäder.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.