Min lokala hjälte

Första gerillaslöjdsfestivalen hålls i Bagis

Grundarna till Gerillaslöjdsfestivalen Frida Arnqvist Engström och Maria Yvell.
Grundarna till Gerillaslöjdsfestivalen Frida Arnqvist Engström och Maria Yvell.
Den virkade fågeln gjorde Maria Yvell (alias "Virka dygnet runt" som en protest mot de skärpta asyllagarna som röstades igenom i somras. Här ses fågeln sittandes i närheten av riksdagshuset.
Den virkade fågeln gjorde Maria Yvell (alias "Virka dygnet runt" som en protest mot de skärpta asyllagarna som röstades igenom i somras. Här ses fågeln sittandes i närheten av riksdagshuset.
En så kallad "tagg" av alias "Slöjdjuntan" med budskapet "Kämpa på vänner"
En så kallad "tagg" av alias "Slöjdjuntan" med budskapet "Kämpa på vänner"
Bagarmossen blir först ut med att ha landets första gerillaslöjdsfestival. Helgen den 15 och 16 oktober bjuds rutinerade slöjdare, såväl som nybörjare in till gemensamt skapande i Folkets hus. "Vi räknar med att folk från hela landet kommer", säger Frida Engström som är en grundarna.

Ett sätt att ta plats och uttrycka åsikter i det offentliga rummet, eller få fram politiska budskap utan aggressivitet, eller kanske bara ett nytt sätt för kvinnor att ta plats?

Begreppet ”gerillaslöjd” myntades av Bagisbon Frida Arnqvist Engström. Hon saknade ett bra samlingsnamn för den växande rörelsen som utgörs av virkande, stickande eller annan form av pysslande åsiktsförmedlare.

Nu har begreppet börjat bli allt mer vedertaget och förutom en växande skara anhängare har flera slöjdlärare anammat ämnet i sin skolundervisning. Och när Folkets hus i Bagarmossen fick höra om Frida och Marias idéer, dröjde det inte länge tills planeringen av en gerillaslöjdsfestival var i gång. Den 15 och 16 oktober är det dags för vad Frida Arnqvist Engström kallar ”världens första gerillaslöjdsfestival”.

Hur kan man bäst beskriva festivalen?
– Vi vill på festivalen samla utövare, ”gerillaslöjdare”, just för att vi har märkt av en stor ökning de senaste åren. Sedan är intresset från allmänheten också stort så vi vill bjuda in dem också. Just hantverksgemenskapen är så himla vana att lära ut och dela med sig. De ingår i en värld där de lär av varandra via bloggar och sociala medier. Det är så härligt att vara i den miljön och det hoppas vi kunna förmedla till Bagisborna och de andra besökarna, säger Frida Arnqvist Engström.

Festivalen består bland annat av flera workshops och föreläsningar. För nybörjarna hålls ett par grundkurser i stickning och virkning. På andra dagens samlas alla festivalproducerade verk till ett gemensamt verk som installeras utomhus i Bagarmossens centrum. Materialet som används under festival är återbrukat och har skänkts från både privatpersoner och företag.

Varför har det blivit så populärt att virka och sticka?
– Jag tror att kunskapen att kunna göra saker själv är en väldigt viktig del i ett framtida hållbart samhälle och något som fler eftertraktar. Man kanske inte vill köpa t-shirts från barnarbetare i Bangladesh utan gör dem hellre själv. Fler ser över sin vardag och konsumtion och sysslar hellre med hantverk än konsumtion. Sedan är det även meditativt och avslappnande, säger Frida Arnqvist Engström.

Hon har framförallt märkt en ökning i antalet garntaggare på linje 17 och efter att ha startat Facebookgruppen ”Gerillaslöjdare unite!” tickade medlemsantalet snabbt upp till över 300. Men intresset för gerillaslöjd tror hon är ännu större än så och själv liknar Frida det vid en folkrörelse.

– Trenden är ju jättestor i dag, men till skillnad från till exempel fotboll eller att svenskar gillar att sjunga i kör, så uppmärksammas inte det här på samma sätt. Vi räknar med att folk kommer från hela landet, säger hon.

 

Gerillaslöjdsfestivalen hålls i Folkets hus Bagarmossen 15 och 16 oktober.
Festivalen har fritt inträde.