ANNONS

Anders ger första hjälpen i digital teknik

Anders Nicolaysen, it-värd på Skärholmens bibliotek lär ut sina kunskaper till besökare.
Anders Nicolaysen, it-värd på Skärholmens bibliotek, lär ut sina kunskaper till besökare.
Många äldre har svårt att hänga med i de digitala svängarna.
Många äldre har svårt att hänga med i de digitala svängarna.
Anders Nicolaysen, it-värd på Skärholmens bibliotek lär ut sina kunskaper till besökare.
Anders Nicolaysen, it-värd på Skärholmens bibliotek lär ut sina kunskaper till besökare.
Halkar dina digitala kunskaper efter? Då finns chans att komma i kapp, på Skärholmens bibliotek. Här har man it-handledning flera dagar i veckan.
Den här veckan deltar man dessutom i Get online week.
ANNONS

Anders Nicolaysen, it-värd på Skärholmens bibliotek, betonar att han inte är någon datanörd. Men han är intresserad av den digitala världen, och han tycker om att lära ut sina kunskaper.

Och det finns mycket människor behöver hjälp med, på många olika nivåer. Varje vecka bokar ett antal människor in sig hos honom för att få it-handledning och datorhjälp.

– Många äldre skaffar surfplattor och smartphones för att släktingar uppmanar dem att göra det. Sedan vet de inte hur de ska använda dem. Då kan jag hjälpa till med vägledning, till exempel om hur man skaffar ett mejlkonto, hur man använder en kalender och hur Facebook fungerar, säger han.

”Först var jag rädd”

Vi träffas i ett litet rum i Skärholmens bibliotek, med ett bord och en dator. Det är allt som behövs under hans en timme långa rådgivningsstunder.

– Jag har varit här flera gånger, för att öka mina it-kunskaper. Hela samhället bygger ju på att man kan datorer så det känns nödvändigt. Först var jag rädd, men sedan märkte jag att det inte var så farligt, berättar en kvinna som just kommit hit.

I dag ska Anders Nicolaysen fortsätta lära henne hur man för över bilder från mobilen och kameran till datorn.

– Jag vill ju kunna skriva ut mina bilder, säger kvinnan.

En demokratifråga

I grunden är it-kunskaper en demokratifråga. Därför deltar Stockholms stadsbibliotek under veckan i den årliga kampanjen Get online week. Den ordnas samtidigt i hela Europa, för att öka medborgarnas digitala kunskaper.

Skärholmens bibliotek hör till de 18 bibliotek som deltar. Både på onsdagen och torsdagen har Anders Nicolaysen därför drop in-mottagning – ett sätt att nå dem som inte kommer sig för att boka en tid. Han satsar framför allt på att berätta om säkerhet på internet och på att lära ut hur e-tjänster fungerar.

ANNONS

– Det finns många som inte kommit i gång med det. De vet inte hur e-tjänsterna fungerar. De får till exempel problem om de måste göra en digital bokning till en vårdcentral, säger han.

Både säkerhet på nätet och e-tjänster är ämnen han också ofta tar upp under sina ordinarie rådgivningstimmar. De flesta som behöver hjälpen är äldre, men också andra behöver råd ibland.

– Nu finns också gruppen nyanlända. Men där blir det problem med språket för mig. Därför ska en bibliotekarie som kan arabiska hjälpa till med det framöver, säger Anders Nicolaysen.

Fakta

Personlig rådgivning

På Skärholmens bibliotek kan du få grundläggande it-hantering och hjälp att hantera en dator.

Man måste boka tid till rådgivningen, i informationsdisken eller på telefon.

Tiderna är måndagar, tisdagar och fredagar, klockan 13–15. Varje person får hjälp i en timme.

Rådgivningen är gratis.

Källa: Skärholmens bibliotek