Nu är de här – första kalvarna på Ekeby gård

Nyfödda kalvar vårtecken i Danderyd
Så här ser det ut när en två dagar gammal kalvtjur ligger och myser i halmen.
Ett säkert vårtecken i Danderyd, årets kull av kalvar har äntligen kommit. Tre till antalet blev det och snart ska de släppas ut i hagen.

Mitt i Danderyd hälsade på hos Christer Bergquist som precis fått nya kalvar på Ekeby gård. En tjurkalv och två kvigor blev det i år. Men några namn har de inte fått än.

– Jag döper dem inte längre. Det gjorde jag när jag var ny men sedan glömde jag bort namnen ändå. Jag är glad om de friska, det räcker så, säger Christer och klappar om kalvtjuren som ligger i halmen.

Kalven har redan öronmärkts. Något som görs så fort som möjligt.

– Annars får man stå och brottas med dem. Det är riktiga kraftpaket de här, det räcker att de har en fot i marken för att få till en riktig knuff.

Nyfödda kalvar vårtecken i Danderyd

Det slutade med att jag tog in kalvarna i köket och värmde dem med en hårfön

Christer Bergquist

Kalvarna väger runt 30-35 kilo när de föds och växer sedan med ett kilo om dagen. När de vuxit färdigt kommer de att väga mellan 600 och 700 kilo.

– En avelstjur jag hade tidigare vägde nästan ett och ett halvt ton.

På Ekeby gård finns en tjur och 17 kor och sedan två dagar tillbaka även tre kalvar. Christer ser till att kalvarna kommer den här tiden på året då det inte är lika kallt för de nyfödda.

– För flera år sedan fick vi kalvar mitt i vintern och det var 30 minusgrader ute. Det slutade med att jag tog in kalvarna i köket och värmde dem med en hårfön, säger Christer och skrattar.

Nyfödda kalvar vårtecken i Danderyd

En av kvigorna diar från sin mamma. Foto: Åsa Sommarström

Stadsnära bondgård

Ekeby gård är en av Stockholm stads närmaste bondgårdar. På andra sidan åkrarna ser man till Mörby centrum och tunnelbanan.

– Det är härligt här. Det blir ett levande inslag i jordbruket och kommuninnevånarna verkar gilla det.

Christer blir avbruten av tjuren ”Nocke” som kommer för att titta till sin kalv. Han heter egentligen Noak av Nynäs och är två och riktigt brunstig.

– Nocke gäller det att hålla koll på, han är pappa till alla barnen här.

I månadsskiftet är det dags för kosläpp på Ekeby gård. Det brukar vara populärt men Christer har valt att hålla det småskaligt.

Nyfödda kalvar vårtecken i Danderyd

Tjuren ”Nocke” är far till alla barn på Ekeby gård. Foto: Åsa Sommarström