ANNONS

Här öppnar Sveriges första kontantlösa matbutik

landets första kontantlösa butik öppnar i Sundbyberg. coop grand central. Butikschef Joakim Andersson (i coop-skjorta) och distriktschef Linus Edestav ( i orange)
Joakim Andersson, butikschef, utlovar en presentpåse med varor från butiken till de 200 först betalande kunderna i butiken.
Många har redan gått och ryckt i dörren till den nya Coop-butiken i Grand centralhuset långt ner på Järnvägsgatan.
Men i dag är det dags. Klockan 16 slås portarna upp.
Den som vill betala med kontanter kommer dock få vända. Här är det bara kort som gäller.
ANNONS

Butiken blir den första matbutiken i sitt slag berättar Linus Edestav, distriktschef. Här kommer man nämligen inte kunna betala med kontanter, bara med kort i snabbkassor där man scannar alla varor själv, eller i en liten förbutik.

– Det är den första helt konantlösa butiken inom dagligvaruhandeln i landet och Coops pilotprojekt. Det ligger helt rätt i tiden – är tryggt för alla som handlar och för personalen. Plus att det är en hanteringskostnad att ha hand om kontanter, berättar han.

landets första kontantlösa butik öppnar i Sundbyberg. coop grand central. Butikschef Joakim Andersson (i coop-skjorta) och distriktschef Linus Edestav ( i orange)

Linus Edestav och Joakim Andersson tror att den kontantlösa butiken är framtiden. Foto: Maria Lilja.

Är detta framtiden?

Både Linus Edestav och Joakim Andersson, ny butikschef för Coop Grand central, är eniga.

– Ja. Det kommer nog att komma fler betalningsmöjligheter som swish och Apple Pay, gissar de.

Det kommer säkert att komma in synpunkter. Men vill man betala med pengar så kommer vi tyvärr inte kunna ta emot det.

ANNONS

Joakim Andersson

Är ni inte rädda att tappa kunder som vill betala kontant – som äldre personer eller turister?

– Det kommer säkert att komma in synpunkter. Men vill man betala med kontanter så kommer vi tyvärr inte kunna ta emot det. Vi får dock vara lyhörda för alla åsikter, menar Joakim Andersson.

Ska locka ”folk i farten”

Tanken med butiken är att locka dem som är på väg till och från jobbet, som snabbt vill kunna handla någon färdigmat och kanske även äta den vid någon av de fem sittplatserna utanför snabbkassorna.

landets första kontantlösa butik öppnar i Sundbyberg. coop grand central. Butikschef Joakim Andersson (i coop-skjorta) och distriktschef Linus Edestav ( i orange)

Butiken är Coops pilotprojekt och de första i sitt slag berättar Linus Edestav och Joakim Andersson. Foto: Maria Lilja.

– Läget här med så många pendlare, är perfekt, säger Linus Edestav.

Precis innanför dörren finns det som butiken kallar ”lilla varvet” – med snabb frukost och lunchmat, medan de som vill handla middagsingredienser få ge sig in en liten bit längre in i den 356 kvadratmeter (säljyta) stora butiken.

– Konceptet och sortimentet på snabbmaten är nytt, vi får sen se vad Sundbybergna efterfrågar och anpassa utbudet lite efter det. Det får växa fram, säger Joakim Andersson.

Fakta

Lagligt att neka kontanter

De allra flesta svenskar, 97 procent, har tillgång till bank- eller kreditkort.

Tre av tio har en negativ inställning till att användandet av mynt och sedlar minskar. Fyra av tio anser att utvecklingen är positiv.

Är det lagligt att bara ta kort? Ja, det enda ställe där det måste gå att betala i kontanter är vid sjukhusvård. Men man måste sätta upp en skylt om detta och informera sina kunder i förväg.

Mängden kontanter i samhället har minskat kraftigt under de senaste åren. År 2007 var värdet av kontanter ute i samhället runt 110 miljarder kronor. I dag återstår drygt 50 miljarder – mindre än hälften. Med den takten kan Sverige vara kontantlöst inom mindre än tio år.

Källa: Riksbanken, Svensk handel
ANNONS