Stina blir M:s första kvinnliga gruppledare

Stina Lundgren tar över som gruppledare.
Stina Lundgren tar över som gruppledare.
Stina Lundgran.
Stina Lundgran.
Vårstabon Stina Lundgren tar över som gruppledare i Moderaterna efter Jimmy Baker.
Hon blir den första kvinnliga gruppledaren för partiet.
– Men Moderaterna har jobbat hårt för att lyfta fram kvinnor och flickor i Botkyrka, säger hon.

På onsdagskvällen meddelade Jimmy Baker,  Moderaternas ledare sedan många år tillbaka att han slutar som både gruppledare och oppositionsråd. Vårstabon Stina Lundgren, som är andra vice ordförande i utbildningsnämnden, tar över som gruppledare. Därmed är hon den första kvinnliga gruppledaren för Moderaterna i Botkyrka. Vem som blir oppositionsråd avgörs senare.

– Det känns kul att vara det. Det har varit ganska ojämn fördelning överlag på gruppledare i Botkyrka. Det är bara sossarna som haft kvinnliga gruppledare. Men Moderaterna har jobbat hårt för att lyfta fram kvinnor och flickor, till exempel vad gäller tillgången till fritidsgårdar och idrottshallar, säger Stina Lundgren.

Kommer det att bli en än mer feministisk profil nu?

–  Nej, och jag tror att Jimmy Baker varit ganska så feministisk, men det skulle kunna ha betydelse för väljarna, kanske mest för kvinnliga väljare att en kvinna tar över , säger hon.

Enligt Stina Lundgren satsar partiet nu på att ta över makten i Botkyrka.

Ligger inte S för långt före för det?

– Det finns alltid en möjlighet och du måste vara positiv. Men vårt första mål är ett maktskifte i Sverige.

Vilka valfrågor kommer ni att pusha?

– Skriver du det så vet ju sossarna det. Men det ska vara tryggt i Botkyrka. Sedan är det arbetslinjen, det ska löna sig att jobba, men också skolan. Skolan har stora utmaningar i Botkyrka, och jag har god insyn i vad som behöver förbättras eftersom jag sitter i utbildningsnämnden. I skolan måste det finnas trygghet och studiero. Det saknas på många skolor i dag.

Vad har du annars för jobb?

– Mitt ordinarie jobb är marknadsassitstent på De Laval Sales. Men sedan 2011 är jag tjänstledig därifrån på deltid och har jobbat med politiken på halvtid. Från och med i vår kommer jag att vara helt tjänstledig. Jag har varit aktiv politiiskt sedan 2006.