ANNONS

För första gången kan lyxbilstjuv få fängelse

Lyxbilstjuven och rånarligan i Axelsberg
Lyxbilstjuven till vänster och rånarligan vid Axelsbergs tunnelbanestation. Foto: Polisen
Som minderårig stal lyxbilstjuven bilar som han sedan körde runt i.
Nu har han fyllt 18 år – och kan dömas till fängelse.
Lyxbilstjuven står just nu inför rätta misstänkt för bland annat grovt rån efter att ha hotat sig till fler bilar.
ANNONS

Under förra året ska lyxbilstjuven ha stulit 18 bilar vid 15 tillfällen, i en del av fallen tillsammans med två kumpaner.

Men det är långt i från hans första brott.

I flera år har 18-åringen, som kallas för lyxbilstjuven, stulit dyra bilar, åkt fast, dömts och rymt för att snart igen begå nya brott.

lyxbilstjuven kan dömas till fängelse

I november 2016 dömdes lyxbilstjuven för flera bildstölder. Påföljden blev sluten ungdomsvård i fem månader. Foto: Polisen

Trots det har han inte kunnat dömas till fängelse. Förrän nu.

Kan dömas till fängelse

Nu har han fyllt 18 år – men fortsatt stjäla bilar för att ”kulköra”. Och att han fyllt 18 år kan komma att göra stor skillnad när det gäller det straff han får.

ANNONS

– När man har fyllt 18 år finns förutsättningar att bli dömd till fängelse, säger åklagare Karin Borg.

En rättegång mot bland annat lyxbilstjuven pågår för närvarande i Södertörns tingsrätt. Den här gången är lyxbilstjuven misstänkt för bland annat grovt rån, flera fall av grov stöld, häleri och rån.

– Vissa av gärningarna har bestått i att personer har blivit misshandlade eller hotade för att rånarna ska komma över bilnycklar och kunna tillgripa bilarna. Andra gärningar har inneburit att de tilltalade gjort inbrott i bostäder och tagit bilnycklar för att kunna stjäla bilar som stått parkerade vid bostaden. Bilarna har sedan sålts vidare för att vid något fall användas vid annan brottslighet, säger Karin Borg.

Hot och misshandel

De grövsta brotten är ett grovt rån den 19 februari. Då misstänks lyxbilstjuven, tillsammans med tre kumpaner, ha misshandlat och hotat en man i Midsommarkransen för att få hans bilnycklar och bil.

Den 27 februari var det dags igen. Lyxbilstjuven misstänks för att, tillsammans med sina kumpaner, ha hotat ett par i Nacka med en hammare för att komma över deras bil. Paret hade dessutom en liten bebis med sig i bilen vid tillfället.

För detta åtalas de unga männen för rån.

Lyxbilstjuven är dessutom misstänkt för flera fall av grov stöld, efter att ha gjort inbrott och stulit bland annat bilnycklar samt bilar runt om i Stockholmsområdet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.