ANNONS

Första nybygget i centrum på 40 år

Angelika Nyberg har vuxit upp med Fittja centrum och gillar de nya planerna. ”Lägenheterna kommer att bli jättepopulära.”
Angelika Nyberg har vuxit upp med Fittja centrum och gillar de nya planerna. ”Lägenheterna kommer att bli jättepopulära.”
Fittja centrum ska rustas upp. Det blir mer plats för butiker och omkring 300 nya bostäder i de första nya lägenhets­husen sedan Fittja byggdes på 1970-talet.

– Det är jättebra. Centrum behöver fräschas upp, säger Angelika Nyberg, 30.
ANNONS

Konkurrensen från Kungens Kurva och Eriksberg är hård. Om inte Fittja centrum utvecklas riskerar det att utarmas, anser Botkyrka kommun. Därför planeras nu en rejäl upprustning av centrumbyggnaden och området runt omkring.

– Vi vill ge Fittja centrum ett lyft. Det ska bli ett fräscht, levande centrum, framför allt för de boende, säger Gabriel Melki (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Än så länge finns bara skisser och idéer över hur det nya centrumet ska bli – den 6 oktober ska kommunstyrelsen besluta om att börja planera. Om två år skulle bygget kunna komma i gång i bästa fall.

När Lokaltidningen Mitt i visar upp planerna för ett antal Fittjabor är det många som blir glatt överraskade. I dag är det trist och butiker får stänga, tycker flera. Några vågar inte hoppas på för mycket. Alla högst på önskelistan över nya butiker ligger en större matbutik.

– Det behöver rustas upp så att folk känner sig mer välkomna. Om hyrorna går upp får man hoppas att försäljningen går upp lika mycket, säger Jennifer Artin, vars familj driver tobaksaffär i centrumet.

I kommunens planer ingår också omkring 300 nya bostäder som ska byggas där parkeringsplatserna är i dag. Bilarna ska in i ett parkeringshus, är det tänkt. Marken ägs av Fittja Centrumfastigheter och vem som skulle bygga är inte klart.

– I dag finns många treor i Fittja. Därför vill vi gärna att det byggs ettor och tvåor samt fyror och femmor. Förhoppningen är att det blir hyresrätter, säger Gabriel Melki.

Enligt avtalet med centrumbolaget lovar kommunen också första tjing på att bygga ett 70-tal bostadsrätter vid parken väster om centrum – om bostäderna är möjliga att bygga.

ANNONS

Vad tycker du om planerna för Fittja centrum?

Michel Warda, Alby:

– Det behöver byggas bostäder och fina butiker är bra. Men jag tror det när jag ser det. För 15 år sedan var det liknande planer.
Helal Kassem
optiker Fittja C:

– Ett bättre centrum kan dra mer folk. Viktigast är att vi inte behöver stänga under byggtiden så att kunderna hittar hit.
Lana Lostav, Fittja:

– Det är en jättebra idé. Jag gillar att det ser ut att bli fler träd. Jag önskar större centrum, fler kaféer och något för barn också.
Fares Geris, 
Fittja:

– Jag tycker att det är mycket bra planer kommunen har 
för centrumet.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.