Första platserna presenterade till Wall Street Nacka

Astrid Sylwan målar på Wall street Nacka 2019.
Astrid Sylwan ska göra en muralmålning Finntorp under Wall Street Nacka.
Muralmålningsfestivalen Wall Street Nacka går av stapeln 1-15 september. Ett 20-tal konstnärer kommer skapa målningar runt om i kommunen.
Nu presenteras de första konstnärerna och platserna.

Totalt 19 konstnärer från världen över ska ta sin konst till Nackas gator och torg. Festivalens konstnärer och aktuella platser har tidigare varit en hemlighet, men nu har festivalen presenterat nio av platserna där en muralmålning ska målas, samt konstnärerna som ska göra dem.

Några av platserna där det kommer att  skapas väggmålningar är exemplevis vid Finntorp, Kyrkans hus i Orminge, Nacka ishall och Järla sporthall.

– Det är en stor ära och fantastiskt spännande att äntligen kunna presentera de första konstnärerna och platserna för Wall Street Nacka. Jag vill att årets festival ska stå för något hoppfullt, modigt, innerligt och mästerligt och de konstnärer som är med har just detta gemensamt, säger Fredrika Friberg, stadskreatör Nacka kommun, i ett pressmeddelande.

Farid Rueda målar på Wall Street Nacka 2019.

Mexikanska konstnären Farid Rueda målar vid Nacka ishall. Foto: Fabio Leite.

Platser och konstnärer

Festivalens platser ska ha valt utifrån en rad kriterier. Vissa målningar finansieras av externa parter och platserna av aktuella fastighetsägare som varit i samtal med kommunen. I övrigt handlar det främst om att de platser som behöver en förbättring får en sådan. Fula och otrygga platser hoppas kunna snyggas till.

Att det finns redan dragen belysning till platsen och att man inte behöver dra om för mycket trafik för att kunna arbeta på platsen är också variabler som ska ha räknats med.

Konstnärerna som har presenteras är bland annat: Astrid Sylwan, en konstnär som är verksam i Stockholm och har ställt ut på bland annat Moderna museet; Farid Rueda, en gatukonstnär från Mexiko, vars konst formas av Mexikos kulturella arv; BKFoxx, en konstnär från New York, som målar realistiska muralmålningar.

– Nu ser vi fram emot att låta hela Nacka förvandlas till ett stort utomhusgalleri fullt med konstverk som väcker tankar, känslor och skapar dialog människor emellan, och som både utmanar och utvecklar oss, säger Fredrika Friberg.

Konstnären Bkfoxx är en av dem som målar på Wall street Nacka 2019.

En av New York-konstnären Bkfoxx realistiska muralmålningar. Hon målar vid Järla sporthall. Foto: Wall Street Nacka.

På fredag, 16 augusti, ska ”festivalens mäktigaste vägg” avslöjas. Den beskrivs som den första i sitt slag. Det informeras även att den ska vara centralt placerad.

Mer info finns festivalens hemsida.

Fakta

Presenterade platser och konstnärer

Finntorp: Astrid Sylwan

Sickla köpkvarter (två målningar): Holem och Idamaria

Kyrkans hus i Orminge: Natlia Rak

Kvarnholmsmuren: Peter Birk

Pumphuset Sickla: Kashink

Järla sporthall: BFFoxx

Danvikstullgaraget: Nelson Cekis

Nacka ishall: Farid Rueda

Orminge garage: Amara Por Dios

Källa: Wall Street Nacka