ANNONS

Första snön skapade problem för snöröjarna

Niclas Jangefält och Johnny Klingberg har båda haft problem med sina plogar under veckan.
Niclas Jangefält och Johnny Klingberg har båda haft problem med sina plogar under veckan.
Arbetsledaren Alexander Järn är ute och ser hur det går för snöplogarna Niclas Jangefält och Johnny Klingberg.
Arbetsledaren Alexander Järn är ute och ser hur det går för snöplogarna Niclas Jangefält och Johnny Klingberg.
Alexander Järn, är en av arbetsledarna som sköter snöplogningen på Lidingö och i Danderyd.
Alexander Järn, är en av arbetsledarna som sköter snöplogningen på Lidingö och i Danderyd.
Under veckan kom den första riktiga snön till Lidingö – men många av plogbilarna har fått lämnas in för service för att klara trycket.
ANNONS

Snöplogningen på Lidingö utförs av Svevia på uppdrag av Lidingö stad. När snön kommer är första prioritet att huvudgator och bussgator plogas, med tanke på räddningstjänst och kollektivtrafik. Och efter det är det fokus på bilgatorna och ambitionen är att tidigt ploga cykel- och gångbanorna.

På Lidingö finns för närvarande 14 enheter, som alla huserar vid Gåshaga – när de inte är ute och plöjer snö. Det är även där alla maskiner hämtar både salt och grus som de sedan blandar för att strö ut på väg- och gångbanor.

Under onsdagen träffade Lidingö Tidning Niclas Jangefält och Johnny Klingberg, som hade mötts upp vid en korsning. De båda kör små snöplogar och plogar mestadels gångbanor.

– Vi brukar för det mesta prata i telefon eller lyssna på musik när vi kör, säger Johnny Klingberg.

De båda berättar att deras plogar har behövt service efter att den första riktiga snön har kommit.

– Min plog har precis varit och servats och nu har jag precis kommit ut igen. Och så mötte jag Johnny som berättade att han nu måste åka in och serva sin plog, säger Niclas Jangefält.

Enligt Alexander Järn, som är en av arbetsledarna som sköter snöplogningen på Lidingö och i Danderyd, är det inte så konstigt att maskinerna behövt service under veckan.

– Vi har kört en del innan men det är just denna vecka som maskinerna har fått nöta ordentligt och då måste man även tänka på att de inte har körts sedan förra vintern. Att vi även har ny personal kan ju också vara en del av det hela, säger han.

Det är han och två andra arbetsledare som roterar för att se till att snöröjningen fungerar på Lidingö och Danderyd alla timmar på dygnet.

ANNONS

– Dagar som denna börjar jag klockan tre på natten och jobbar fram till sju på Lidingö. Sedan tar någon annan över på Lidingö och jag åker över till Danderyd. Nattpasset slutar runt klockan tolv på dagen.

Det är alltså Alexander Järn som Lidingöborna hör av sig till om de har problem med snöplogningen. Det är även han som bestämmer var plogningen ska ske och hur många som behöver vara i tjänst.

Är det många Lidingöbor som har ringt in till er?

– Ja, det är många som har hört av sig om att vi borde komma och vi försöker så gott vi kan. Men vi kan inte fixa allting, det är inte möjligt. Speciellt inte nu när det bara fortsätter och fortsätter att snöa.

Mellan den 1 december och den 30 april råder datumparkering på Lidingös gator och vägar för att underlätta snöröjningen. Det innebär att det mellan klockan 00.00-16.00 är förbjudet att på udda datum parkera på den gatusida som har udda adressnummer. På jämna datum gäller förbudet på sida med jämna adressnummer.

Alexander Järn menar även att det är vanligt att grenar och buskage som når ut över gång- och cykelbanor eller på gatan gör det svårt att snöröja och halkbekämpa.

– Det är ofta som vi måste ringa till kommunen och fråga om olika träd. Vi hoppas att de fastighetsägare som kan tar bort grenar och annat som hänger ut över gång- och körbanor.

Det är många som har hört av sig om att vi borde komma.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.