Första spadtaget för nya Södersjukhuset

I torsdags påbörjades byggnationen av tre nya byggnader på Södersjukhuset. Det ska bli en ny akutmottagning, vårdplatser och en byggnad med stödfunktioner.

I våras antogs detaljplanen för de nya byggnaderna vid Södersjukhuset, och sedan våren 2014 har det pågått förberedande arbeten där Stockholms stad har testat om marken är lämplig för bebyggelsen. Man har även rivit gamla byggnader.

– Det här är en jättesatsning där vi bygger om och framför allt moderniserar Södersjukhuset. Stockholmarna ska kunna komma till en akutmottagning där det finns de resurser som behövs, säger Paul Lindquist (M), fastighets- och investeringslandstingsråd.

Men det är bara tillbyggnationerna som kommer att moderniseras. Man kommer inte att renovera de befintliga lokalerna, utan planen på ett akutsjukhus i söderort är fortfarande aktuell.

Om man ser till planen på tio år kommer vi att banta antalet vårdplatser från 700 till 400 på Södersjukhuset. Det är väldigt svårt att bygga om de gamla delarna till ett väl fungerande sjukhus, och det är lättare att upprätthålla en effektiv vård om sjukhuset inte är allt för stort, säger Paul Lindquist.

Att bygga om sjukhuset medan man fortfarande bedriver sjukvård skulle också vara problematiskt.

– Då är det bättre att fördela det på två ställen i stället, och fler människor får närmare till ett sjukhus. Vi vill kunna erbjuda stockholmarna vård i världsklass, säger Paul Lindquist.

Byggena kommer att pågå till årsskiftet 2018/2019, då akutmottagningen väntas stå klar. Stödfunktionen ska vara klar redan 2017.

– Det är ju en enorm satsning och modernisering av sjukhuset. Vi har vuxit ur vår kostym på flera sätt, och det känns jättebra att vi är igång, säger Söder­sjuk­husets vd Tomas Movin.

Fakta

Dagens akut kraftigt underdimensionerad

I genomsnitt söker sig 320 patienter per dygn till Södersjukhusets akutmottagning – som egentligen bara är dimensionerad för hälften så många patienter.

Nu investerar Stockholms läns landsting 3,2 miljarder kronor i Södersjukhuset, och de tre nya byggnader som ska uppföras. En ny akutmottagning, vårdplatser och en stödfunktion.

Källa: Södersjukhuset