De tog första spadtaget för Solnas nya simhall

Första spadtag ny simhall Solna
Pehr Granfalk (M), Fabeges vice vd Klaus Hansen Vikström och Peter Edholm (L) fick hugga i.
Arbetet med Solnas nya simhall vid idrottsområdet i Ritorp har dragit i gång. På tisdagen togs ett symboliskt första spadtag.

2023 ska Solnas nya simhall stå färdig. Det är ett jätteprojekt som nu har dragit i gång vid idrottsområdet i Ritorp, intill ICA:s huvudkontor.

Det blir simhall med 25-metersbassäng och i en byggnad ovanpå kontor och andra kommersiella lokaler. Det handlar om en så kallad tredimensionell fastighetsbildning och som Mitt i tidigare har rapporterat integreras de två byggnaderna med varandra och delar ett antal gemensamma konstruktioner.

– Det här är ett konstruktionsmässigt mästerverk, sa fastighetsjätten Fabeges vice vd och affärsutvecklingschef Klaus Hansen Vikström vid det symboliska första spadtaget på tisdagen.

Vid sin sida hade han kultur- och fritidskommunalrådet Peter Edholm (L) och kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Yteffektiv plats

– Det blir inte bara en simhall utan vi använder också ytan ovanför som annars skulle ha varit tak. Den här platsen blir väldigt yteffektiv och får många olika användningsområden som kommer till nytta för Solnaborna, säger Per Grahnfalk.

Projektet väntas kosta cirka 320 miljoner kronor, men det är inte bara kommunen som står för notan. Fabege, som kommer att äga de kommersiella lokalerna, står för 170 miljoner av kostnaden och Solna stad för resten.

– Vi har haft ett väldigt bra samarbete med Fabege och jag tror att det här är en modell som fler kommuner kommer att jobba vidare med, säger Pehr Granfalk.

Simhall, Ritorp, Solna

2023 ska anläggningen kunna ta emot badgäster. Bild: Solna stad