ANNONS

Första spadtaget togs till Ingenting

Ingenting är namnet på ett nytt bostadsområde i Huvudsta. Totalt ska området rymma 750 bostäder. Nu byggs de första 34 lägenheterna.
ANNONS

Förutom 750 lägenheter finns planer på 50 000 kvadratmeter kontorslokaler i den nya stadsdelen.

Förra veckan togs det första spadtaget. Stadsbyggnadskommunalrådet Anders Ekegren (FP), som var på plats, menar att Ingenting kommer att bli attraktivt.

– Det här är ett fantastiskt läge med bra kommunikationer. Det ligger nära det populära rekreationsområdet vid Ulvsundasjön, Solna centrum och Västra skogen där två tunnelbanelinjer möts med avgångar var tredje minut, säger han.

I första etappen bygger Skanska ett miljövänligt passivhus i fem våningar vid Lundgatan med 34 lägenheter som är inflyttningsklara i oktober. Ett tjugotal av dem är redan sålda.

– Passivhusen är väldigt energisnåla. De är extremt välisolerade med sina tjocka väggar och läcker därför inte värme, förklarar Ekegren.

Husen blir i snitt 5–7 våningar höga. Det finns inga planer på skyskrapor – för höga hus skulle störa inflygningen till Bromma flygplats. Däremot är ett 13-våningshus vid Armé- vägen inritat i detaljplanen.

– Det är tänkt att bli Ingentings landmärke och ska ligga vid infarten till bostadsområdet. Men de byggplanerna ligger längre fram i tiden, berättar Ekegren.

Namnet Ingenting är taget från ett torp i området. Nationalskalden Carl Michael Bellman sägs ha tillbringat några somrar i huset Ingenting. Och på 1700-talet använde konstnären och formgivaren Tobias Sergel torpet som ateljé. Därför är Diktarvägen, Epistelvägen och Formgivarvägen några av de nya gatunamnen i Ingentingområdet.

ANNONS