Min lokala hjälte

Första steget mot gladiator

Crossfitledaren Christian Carrasco från Tyresö peppar Mitt i:s reporter Johanna Schalk när hon provar på den populära träningsformen i den före detta panncentralen på Sikvägen.
Crossfitledaren Christian Carrasco från Tyresö peppar Mitt i:s reporter Johanna Schalk när hon provar på den populära träningsformen i den före detta panncentralen på Sikvägen.
Går det att göra en atlet av en muskelslapp 41-åring med gäddhäng och bilringar?

Mitt i:s reporter tog sig till Sikvägen för att testa Tyresös senaste träningsmetod – crossfit.

Crossfit har fått rykte om sig att vara till för de riktigt tuffa, något som poliser, militärer och brandmän håller på med.

Det är därför med bävan som jag, som otränad halvfläskig 40-plussare, tackar ja till ett pass i den före detta panncentralen på Sikvägen. Tänk om jag inte orkar? Tänk om jag får ryggskott? Tänk om jag är fetast?

Det sista är jag definitivt. De flesta som tränar crossfit den här kvällen är kompakta muskelpaket och behöver i mina ögon inte träna mera.

Men de är snälla, jättesnälla, och kommer med uppmuntrande tillrop.

– Det här är egentligen mer en träningsklubb än ett gym. Det är blod, svett och tårar tillsammans. Sitt stora ego får man lämna utanför. Här är vi ödmjuka, berättar Christian Carrasco som sedan nyår driver anläggningen tillsammans med vännen Nicklas Gull.

Syftet med att träna crossfit är att bli en atlet. Träningspassen kan se mycket olika ut med inslag av gymnastik, konditionsträning och styrketräning. Under kvällens tuffa, timslånga pass kastar vi bland annat tunga bollar högt mot en vägg. Vi hoppar hopprep och lyfter skivstänger. Värst av allt är ”fällkniven”. Mitt individuella uppdrag är tio stycken, jag klarar knappt en. Men med massor av beröm från Christian och Nicklas pressar jag mig till ytterligare nio, fast jag egentligen inte kan.

På en tavla får man skriva upp hur många gånger man hunnit göra varje övning under en viss tid. Även om min siffra alltid är lägst känner jag mig stolt och börjar drömma om att snart tävla i ”Gladiatorerna” på TV4.

Enligt Nicklas och Christian stämmer det inte att crossfit bara är till för redan vältränade. Träningsformen har de senaste fyra åren vuxit snabbt i popularitet i Sverige och att det nu finns en träningshall i en förort som Tyresö är egentligen bara ett tecken på att allt fler vågar testa träningsformen.

– Bland våra medlemmar finns allt från 17-åringar till 55-åringar. Man gör ju alla övningar utifrån sina egna förutsättningar, säger Christian.

Ett årskort hos Christian och Nicklas kostar nära 8 000 kronor. 35-åriga Katarina Ljung som hittat till Sikvägen efter flera år på en större gymkedja tycker att det värt det, trots den förhållandevis höga summan.

– Man får ju gruppträning och man kan gå hit och träna själv när det är öppet och då får man mycket hjälp och stöd. Och så är det jättebra gemenskap, säger hon.