ANNONS

Årets första vårtecken – mitt i vintern

tulpan
Tulpanen är vårens blomma.
Att tulpaner är bland de populäraste blommorna känner nog de flesta till. Men att den har en egen dag är det färre som känner till. I dag (15 januari) har den populära snittblomman sin egen högtidsdag.
ANNONS

Nu har de flesta kastat ut julen. Då stiger tulpanen in i hemmet.

– Tulpanen är vårens blomma. Nu vill man ha bort julen och då passar det bra att byta blommor också, säger Annika Gehlert på Mörby blomsterhandel.

Det var Blomsterfrämjandet som införde Tulpanernas dag den 15 januari år 1990. Enligt dem är säsongen för svenskodlade tulpaner från december till april, men uppsvinget startar i januari.

Tulpanen är en av de få blommor som är levande

Annika Gehlert

Att så många tycker om just tulpanen kan ha sin förklaring.

– Tulpanen är en av de få blommor som är levande. Den vänder sig efter ljuset och är inte som rosen som är som en soldat, säger Annika Gehlert.

Finns tulpaner överallt

Under tisdagen den 15 januari kommer flera butiker i Stockholm att rusta för tulpanens dag och det gäller inte bara blombutikerna. Tulpaner säljs på torg och i lokala matbutiker.

På Mörby blomsterhandel ser däremot blomsortimentet nästan ut som en vanlig dag.

– Alla butiker har ju tulpaner och vissa rustar mer eller mindre. Vi har inte tagit in någon större mängd men lite extra är det naturligtvis, säger Annika Gehlert.

ANNONS

För den som tycker att det är för tidigt med tulpaner i januari kan vänta. Blomman kommer att finnas till försäljning under hela våren.

– Tulpanen kommer fram till våren men kommer att säljas ännu mer efter tulpanens dag.

Fakta

Ursprung i Asien

Tulpaner är ett släkte liljeväxter med cirka 100 arter lökväxter och har sitt ursprung i Asien. Den infördes i Europa på 1500-talet.

De ursprungliga arterna har gett upphov till tusentals odlade hybrider. Odlade tulpaner sorteras vanligen in i 15 klasser.

I Sverige odlas 120 miljoner tulpaner årligen.

Källa: NE, Blomsterfrämjandet
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.