ANNONS

Första träden på nya Vasagatan är planterade

Nya träd på Vasagatan.
Daniel Helldén (MP) tar ett spadtag med trafikdirektören Gunilla Glantz. Det återstår en hel del arbete – först 2022 ska allt vara klart.
På onsdagen togs ett spadtag för att uppmärksamma att första träden på gatan har planterats.
– Det här är Stockholms hjärta, säger Daniel Helldén (MP).
ANNONS

Vasagatan får just nu bredare trottoarer, bättre cykelbanor, fler sittplatser och en trädallé som sträcker sig från Norra Bantorget till Tegelbacken.

– City är Stockholms hjärta där folk flanerar och arbetar. Vi ska se till att det är platsen som alla vill komma till, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Visionsbild av Vasagatan

Så här kommer Vasagatan se ut 2022 när allén och allt annat är klart. Bild: Sweco Architechts

Gatan är under renovering sedan 2018. På onsdagen togs ett ceremoniellt spadtag för de första träden på den del av gatan som är klar vid Centralplan.

De 43 träd som har stått på Vasagatan tas ner och ska ersätts av 67 nya träd.

Olika sorters träd av säkerhetsskäl

Vid Centralplan har fem olika trädarter planterats. Och längs med gatan blir det flera olika sorters träd för att inte riskera att alla stryker med om en art drabbas av utbredd sjukdom.

– Nu blir det mindre skador som kan spridas mellan träden. Och om ett sorts träd angrips behöver inte träden på hela gatan tas ner, säger Daniel Helldén.

ANNONS

Klart 2022

Sträckan mellan Tegelbacken och taxistopppet vid Centralen är nu alltså klar. Även sträckan mellan Kungsgatan och Gamla Brogatan är klar på ena sidan.

Men det återstår en hel del arbete – först 2022 ska allt vara klart.

Nya träd på Vasagatan

Ena sidan av Vasagatan mellan Tegelbacken och taxistoppet vid Centralen är nu klar. Men även mellan Kungsgatan och Gamla Brogatan är det arbetet avslutat på en sida. Foto: Olle Anrell

Hela ombyggnaden troddes först kosta 124 miljoner kronor. Men i juni kom beskedet att prislappen i stället väntas bli 181 miljoner, alltså 57 miljoner dyrare än tänkt.

– Det är ju inte bra. Det var problem med den typen av upphandling som gjordes i första skedet som vi har fått ta om. Så ska det inte vara och trafikkontoret har tagit fram handlingsplaner för att sådant inte ska ske, säger Daniel Helldén.

Vilka åtgärder är det som görs?

– Det handlar om att i ett tidigt läge ta höjd för saker och ting. Man har tydligare upphandlingsunderlag och vet exakt vad som ska göras. Den upphandlingen som var här från början var en udda variant där man i efterhand förhandlade om saker och ting och det fungerar helt enkelt inte, säger Daniel Helldén.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.