Här har förstaklassarna lastinfart precis utanför entrén

lågstadiebarnen går i skolan i industriområdet. Farlig skolmiljö för barnen tycker förälder Teres Lindberg med dotter Agnes
På eftermiddagen när Mitt i är på plats är det mycket rörelse – bilar som backar in till lastkajen, och ambulanser som kör ut.
Det är skolstart för förstaklassarna i Adolfsbergsskolan, och premiär för nya lokaler. Men precis utanför entrén ligger infarten till en stor parkering. Med ett ambulansgarage, och Jysks lastkaj.
"Det är inte optimalt", säger skolans rektor.

I måndags fick Teres Lindbergs dotter Agnes äntligen börja första klass på Adolfsbergsskolan. Hon säger att första dagen var rolig, och vet redan vad hon vill bli när hon blir stor.

– Militär och konstnär.

Men för mamma Teres bjöd terminsstarten på en obehaglig överraskning.

Inför skolstarten – polisen kollar fartdårar vid skolorna

Utanför skolan ligger en stor parkering med ambulansgarage, industributiker, och en lastkaj  – och infarten är precis framför huvudentrén.

– Jag tänkte att ”det här är katastrof”, säger hon.

Matsal i annan lokal

Till vardags är hon socialdemokratisk riksdagsledamot men lyfter inte frågan som politiker, utan som mamma.

– För mig handlar det om mitt eget barn, men även arbetsmiljön för vuxna yrkesmänniskor som kör bil i sitt jobb. Man ska inte behöva riskera att utsätta sig för att köra över ett barn, säger hon.

lågstadiebarnen går i skolan i industriområdet. Farlig skolmiljö för barnen tycker förälder Teres Lindberg med dotter Agnes

”Man vill inte paja första skoldagen, man vill upprätthålla att det är stort och viktigt. Men det var verkligen ambivalenta känslor”, säger Teres Lindberg.

Skolan är ny, och har än så länge bara förskola och förstaklassare. För att ha gymnastik, musik, och äta måste de gå till en annan lokal en bit bort.

Det är inte optimalt, kan man väl säga.

Terhi Bisander, rektor

Temporär lösning

Rektor Terhi Bisander är medveten om problemet.

– Det är inte optimalt, kan man väl säga. Vi har alltid vuxna som följer barnen, för att garantera tryggheten, säger hon.

De har klagat till Stockholms stad utan att få gehör, eftersom lokalen är temporär. Om två år ska de få en paviljong som rymmer alla elever en bit bort.

lågstadiebarnen går i skolan i industriområdet. Farlig skolmiljö för barnen tycker förälder Teres Lindberg med dotter Agnes

Skolan är ny, för de som inte får plats i den fulla Mariehällsskolan.

För att komma ut genom dörren räcker det dock med en knapptryckning.

– Men vi känner våra barn, och vi har koll på dem. Säger vi att gränsen är ”där” så är den det, säger hon.

Trots oron vill Teres Lindberg att hennes dotter ska gå kvar.

– De har fantastiska pedagoger, bra personal och barnen trivs. Man vill man att de ska ha kompisar i närområdet. Alla andra skolor ligger bra långt ifrån, säger hon.