Fick näsa förstörd av kirurg på Nackakliniken

Här, på Nackakliniken, är läkaren verksam.
Här, på Nackakliniken, är läkaren verksam.
Nathalie har inte kunnat andas ordentligt på ett och ett halvt år. Nu anmäler hon, liksom många andra, läkaren på Nackakliniken.
– Det har varit skitjobbigt, säger hon.

I mars förra året bokade Nathalie, som inte vill gå ut med sitt efternamn, tid på Nackakliniken för att ta bort en knöl på näsan. Kirurgen började ta fram bilder på andra näsor i datorn och bad henne att välja det utseende som hon tyckte bäst om.
– Läkaren sa att han hade lyckats så bra med sina näsor och att min också skulle bli jättebra och jag litade på det, säger Nathalie.

”Läkaren sa att han hade lyckats så bra med sina näsor och att min också skulle bli jättebra och jag litade på det”

Näsan såg inte ut som den skulle

Men redan efter operationen anade Nathalie oråd.
– När jag tog bort bandaget så blev jag livrädd. Min näsa var helt uppåt och jag minns att min kille sa att jag knappt hade någon näsa kvar. Jag kunde heller inte andas, säger Nathalie.

Efter Nathalies operation sa kirurgen till henne att andningssvårigheterna berodde på svullnaden och att de skulle avta så snart svullnaden lagt sig.

Har fått 38 anmälningar mot sig

SVT Nyheter var först med att granska kirurgen på Nackakliniken, som fått 38 anmälningar mot sig, ett 30-tal av dem handlar om misslyckade näsoperationer.

Även läkare har anmält kirurgen, en av dem är Per Stjärne, professor och sektionschef på Karolinska sjukhuset i Solna, som fått ta emot patienter som haft att göra med kirurgen.
– Jag har aldrig anmält en annan läkare förut, så från min sida är det en exceptionell åtgärd, säger han till SVT Nyheter.

”Näsborren är liten som ett riskorn”

Snart ett och ett halvt år efter Nathalies operation har hon fortfarande svårt att andas.
– Läkningstiden kan vara ett år, så jag höll ut, men det är fortfarande inte bättre, säger hon.
Flera gånger har hon varit på återbesök hos kirurgen. Varje gång får hon sprutor med kortison. Men de hjälper inte.
– Ena näsborren är liten som ett riskorn och det är bucklor i näsvingen, säger hon.

”Läkningstiden kan vara ett år, så jag höll ut”

Har anmält läkaren

Nu har Nathalie anmält läkaren till IVO. Hon vill även ha pengarna tillbaka för den misslyckade operationen, men helst vill hon ha en frisk och fungerande näsa.
– Det här har varit skitjobbigt, säger hon.

Mitt i har sökt läkaren för en kommentar.


Kommentarer från fler som har drabbats: 

En patient har berättat för Mitt i att hon fått hög feber och fruktansvärd smärta efter en bröstförstoring och fått uppsöka akut vård:

Komplikationen blev en sepsis, vilket är livshotande i vissa fall. Den läkaren borde inte få verka i någonstans” säger patienten. 

En annan patient berättar om en misslyckad näsoperation:

Näsan ser inte ut som på bilderna, det blev inte alls som läkaren sagt. Jag har nu så små näshål att jag har svårt att andas” säger patienten.