ANNONS

Försvagad Allians behöver KD:s stöd

Alliansen behåller makten men är beroende av KD – samtidigt som oppositionen knappar in.

Mitt i har kartlagt hur mandatfördelningen kan påverka Sollentunapolitiken.
ANNONS

I Sollentuna blev det inget maktskifte efter valet – i stället fyra år till med Alliansen. Tittar man närmare på den nya mandatfördelningen finns dock viktiga skillnader som kan påverka maktbalansen i kommunen under den kommande mandatperioden.

Den kanske största förändringen är att Moderaterna och Folkpartiet inte längre har egen majoritet. Med Centern i opposition är M nu beroende av Kristdemokraterna för att behålla majoriteten.

– Det stärker oss i relationen inom majoriteten och ökar givetvis vårt självförtroende, säger KD:s gruppledare Magnus Ramstrand.

KD gick från två mandat till fyra – något som Magnus Ramstrand delvis förklarar med att partiet har breddat sig.

– Det har varit viktigt att få kliva in i kultur- och fritidsnämnden, de frågorna berör väldigt många människor, till exempel detta med idrottshallarna, säger Magnus Ramstrand.

Samtidigt har oppositionen gått framåt. Bland de rödgröna gick Socialdemokraterna och Miljöpartiet fram med ett mandat vardera medan Vänsterpartiet behöll sina två.

– Det gör att vi kan öka trycket i vår oppositionspolitik. Vi har ett ansvar för de nästan 8 000 Sollentunabor som har röstat på oss, säger oppositionsrådet Freddie Lundqvist (S).

MP ökade i kommunen trots tapp på riksnivån, och gruppledaren Peter Godlund säger att partiet ska sikta in sig på en tyngre post i trafik- och fastighetsnämnden.

– Miljö är väldigt förknippat med det området och det skulle vara ett sätt för oss att få borra oss djupare in i de frågorna, säger Peter Godlund.

ANNONS

Sollentunapartiet tappade två mandat medan Centerpartiet och Sverigedemokraterna ökade med ett.

– Vi ökade mest rent procentuellt och är självklart jätteglada, säger ordföranden Josefin Helander (SD) som nu hoppas på fler nämndposter.

– Vi får in två nya personer i fullmäktige och jag tror att det kan förbättra vårt samarbete med de andra partierna, säger Josefin Helander.

Fakta

Förändringar för flera partier

Så fördelas de 61 mandaten i Sollentunas kommunfullmäktige enligt valnattens preliminära resultat:

Källa: val.se

Fotnot: I förra veckans nummer av tidningen angavs en felaktig siffra för Alliansen. korrekt siffra anges ovan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.