ANNONS

Eric vill försvåra för rånarna – vill ha din hjälp

Jesper Eric Lithner Svedmyra
Jesper och matte Eric Lithner hoppas deras närvaro hjälper stävja rånproblemet i Svedmyra.
När Eric Lithner läste om rånen som drabbat unga i Svedmyra bestämde han sig för att hjälpa till – med lite fler och lite längre promenader i området.
– Väldigt mycket svårare att råna någon om det är folk i närheten, säger han.
ANNONS

Runt Ica Bea, vidare genom Svedmyra och sedan tillbaka till Enskede. Det är Eric Lithner och hans sambo Sandras dagliga runda med hunden Jesper.

En runda som nyligen blev aningen längre och mer aktiv.

– När vi läste att det varit mycket överfall i krokarna så bestämde vi oss för att ta ut svängarna på promenaden och gå en extra lång kvällsrunda då och då, säger Eric Lithner, smått andfådd.

Hoppas på avskräckande effekt

Eric är ute på en av dagens promenader, men har inga drömmar om dramatiska ingripanden eller tjuvjakter – det lämnar han till polisen – och hunden Jesper tror han egentligen inte han får speciellt mycket hjälp av.

– Han är en så kallad kamphund men skulle något hända vore han den första att springa. Han är otroligt harmlös, men lite avskräckande effekt har han nog.

Jesper Eric Lithner Svedmyra

De hoppas fler tar sig ut på kvällarna och syns och hörs. Foto: Privat

På samma sätt tror han att en vuxens blotta närvaro kan skänka ett visst lugn.

ANNONS

– Min ambition är inte att gripa folk eller så men om fler vuxna rör sig längs de här stråken tror jag man avvärjer väldigt mycket. Tror det skulle vara väldigt mycket svårare att råna någon om det är folk i närheten.

Alla kan hjälpa till

Att det är just Eric som tar på sig det här är inte helt oväntat. Han har alltid varit lite ”lagd åt det hållet” och har gärna lite extra uppsyn när han är ute och går.

– Ser jag misstänkta bilar så tar jag ofta registreringsnumret och det har hänt att jag ringt polisen om de verkar extra skumma. Jag är lite så allmänt och det känns extra surt när det är ungdomar som blir rånade, men alla kan bidra och göra något åt det här.

Hur då?

– Fler borde helt enkelt vara ute och röra på sig i området. Det tar inte mycket extra energi att gå lite längre, lite oftare, samtidigt som det där lilla extra nog kan hjälpa väldigt mycket.

Låter som klassisk nattvandring?

– Exakt, det är inga konstigheter, men man behöver inte ens organisera sig eller göra något speciellt märkvärdigt av det utan bara ta den där kvällspromenaden. De agerar när ingen annan är i närheten så rör sig fler i området tror jag man kan avstyra en hel del av problemen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.