ANNONS

Försvaret ökar personalstyrkan på Muskö med 200

Bild från Haninge garnisons marsch till adventsvespern i Västerhaninge kyrka i veckan.
Haninge garnisons marsch till adventsvespern i Västerhaninge kyrka i veckan. Maja Hansson.
Haninge garnison utökas med 200 personer när nya marinstaben flyttar till Muskö.
Haninge garnison utökas med 200 personer när nya marinstaben flyttar till Muskö.
Muskö blir återigen navet för den svenska marinen. Personalstyrkan inom Haninge garnison utökas med 200 personer när nya marinstaben tar plats på Muskö 2019.
ANNONS

Karlskrona eller Muskö? De senaste 20 åren har Försvarets många omorganisationer inte minst handlat om var Marinens verksamhet ska koncentreras.

Men för två år sedan avslöjade Svenska Dagbladet att alla tre grenar inom Försvaret – marinen, armén och flygvapnet – skulle centreras till tre platser inom Mälardalsregionen: Muskö, Enköping och Uppsala.

Nyligen häktades en brittisk och en belgisk medborgare sedan de tagit sig in på Musköbasen, som alltjämt är ett militärt skyddsobjekt.

– Det kommer troligen märkas att det inte blir lika enkelt att ta sig in på basen när vi flyttar dit, säger Marinens kommunikationschef Kristina Swaan till Mitt i.

Under 2018 har delar av marinstaben redan flyttat ut till Muskö från centrala Stockholm.

Haninge garnison utökas med 200 personer när nya marinstaben flyttar till Muskö.

Haninge garnison utökas med 200 personer när nya marinstaben flyttar till Muskö.

ANNONS

Bättre rustade för krig

– Utflytten till Muskö är planerad att genomföras i sin helhet under första halvåret 2019. Det handlar inledningsvis om runt 100 personer, för att på sikt öka till cirka 200, säger Kristina Swaan.

Flytten till Muskö ska öka Marinens operativa förmågan och göra den bättre rustad för angrepp.

Hur Haningeborna kommer att märka av flytten eller om det blir en utökning av influensområdena, alltså de områden där försvaret måste kontrollera att ny bebyggelse inte riskerar att skada riksintresset, kan Marinen inte svara på.

– Vad gäller influensområdet så kommer det att utredas vidare under 2019. Det går inte att ge ett fullständigt svar i dag, säger Kristina Swaan.

Blir militärövningarna fler?

– Det kommer att genomföras en mindre mängd skjutövningar för att vidmakthålla vapenkompetenser, främst för bevakningspersonalen. Men i nuläget planeras inte för någon trupputbildning på Musköbasen.

Fakta

Cirka 125 anställda finns på Muskö i dag

2005 började örlogsbasen på Muskö att avvecklas efter beslutet om att marinens verksamhet skulle koncentreras till Karlskrona.

Sjöbevakningscentralen och marinverkstädernas robotavdelning har dock stannat kvar på ön. Omkring 125 anställda inom Försvaret, Fortifikationsverket och Försvarets materielverk finns på Muskö i dag.

Den nya marinstaben på Muskö tar formellt plats på ön 1 januari 2019.

I dag finns 1 600 anställda inom den militära verksamheten i Haninge, Haninge garnison. Med flytten utökas antalet anställda till 1 800.

De flesta är anställda vid Amfibieregementet, 950 anställda, och vid Fjärde sjöstridsflottiljen, 650 anställda. Båda förlagda vid Berga vid Hårsfjärden.

Källa: Mitt i och Försvarsmakten
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.