Försvaret räddar byborna – slipper vägansvar

Kent Kvarnström Högantorpsvägen.
Kent Kvarnström bor på Högantorpsvägen. Han är glad över att slippa bekymmer med vägen.
Trafikverket hade planer för att byborna längs med Högantorpsvägen skulle ta över den statliga vägen.
Men nu har byborna räddats från bestyret eftersom det finns försvarsintressen kring vägen.
– Jag ska fira med champagne, säger bybon Kent Kvarnström.

Enligt Salems kommun är det yttrande från Fortifikationsverket som avgjort frågan. Fortifikationsverket hävdar enligt kommunen att vägen är av intresse för totalförsvaret och att den därför bör stanna i statlig ägo.

Byborna på Högantorpsvägen som riskerade att behöva ta över driften och kostnader för vägen slipper därmed väghållaransvaret.

– Champagnen är inköpt, jag har inte hunnit druckit än bara, säger Kent Kvarnström när Mitt i når honom på måndagseftermiddagen.

Trafikverket håller på att se över vilka vägar runt om i Sverige, som ska vara statliga och vilka som ska vara enskilda och därmed drivas av  vägföreningar eller andra aktörer. Projektet heter Rätt Väg.

– Det finns egentligen inga skäl för att vägen till Högantorp ska vara statlig. Den tar slut vid golfbanan och leder ingen annanstans,  sade projektledaren Peter Huledal till Mitt i i slutet av 2016.

Foto: Anders Björklund

Kommunstyrelsens ordförande i Salem, Lennart Kalderén (M), har engagerat sig i frågan. Kommunens ståndpunkt har hela tiden varit att vägen ska stanna under statligt ansvar.

– Att det fanns försvarsintressen kring vägen framförde vi redan för cirka två år sedan. Desto bättre att Trafikverket nu tagit till sig den informationen, säger Lennart Kalderén i ett pressmeddelande.