ANNONS

Försvaret: Det var ingen ubåt

Försvarsmakten avfärdar vittnesmålen om en ubåtsobservation vid Lidingö i somras.
Försvarsmakten avfärdar vittnesmålen om en ubåtsobservation vid Lidingö i somras.
Nej, det var ingen ubåt som observerades vid ett seglarläger utanför Bosön på Lidingö i somras. Det försäkrar Försvarsmakten.
– Vad det var vill vi inte gå in på, men det handlar inte om något främmande, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, till TT.

ANNONS

Det var Dagens Nyheter som i torsdags rapporterade om att barn och instruktörer vid ett seglarläger vid Bosön på Lidingö den 28 juni såg vad de uppfattade som en ubåt. Observationerna gjordes i klart väder mitt på dagen.

Det svenska försvaret hade ingen undervattensverksamhet i området, men har varit i kontakt med uppgiftslämnarna, tittat på de bilder och filmer som finns från händelsen och gjort en egen analys. Deras slutsats är att vittnena misstagit sig.

– Det rör sig absolut inte om någon ubåt, säger Jesper Tengroth till DN.

Han vill inte gå in på huruvida man kunnat identifiera föremålet eller inte, men säger att man känner sig ”trygga” med vidtagna åtgärder. Han förklarar förtegenheten så här:

– Vi vill inte visa eventuella motståndare vad vid kan dra för slutsatser.

Enligt DN informerades försvarsminister Peter Hultqvist (S) först i fredags om observationerna utanför Lidingö, och försvarsutskottets ledamöter ska få informationen av Överbefälhavaren vid ett kommande möte.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.