Olika bild av Försvarets påverkan på området

Barkarby.
Claes Thunblad ser bara fördelar med en flytt av försvarsmaktens högkvarter till kommunen.
Hur skulle Barkarbystaden påverkas om Försvarsmakten flyttar sitt högkvarter dit?
Svaret beror på vem du frågar. "En integrerad del av staden", säger högste politikern. "Garanterat tillträdes- och fotoförbud", säger försvaret.

Vid lunchtid på onsdagen blev det känt att Försvarsmakten eventuellt kan komma att flytta sitt högkvarter till Barkarbystaden. En nyhet som gläder kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S). Inte minst ser han positiva effekter för det övriga livet i stadsdelen.

– Jag kan inte säga en exakt siffra, men det handlar om över 2000 arbetsplatser.Det är en dröm för en kommun i utveckling. Det skulle ha en stor positiv påverkan på alla de verksamheter som finns i området. Det skulle vara en riktig boost till stadslivet, säger Claes Thunblad.

Han lovar att det varken kommer finnas staket eller beväpnade vakter runt Försvarsmaktens högkvarter om det flyttar till Barkarbystaden.

– En av utmaningarna med det här är att se till att anläggningen blir en integrerad del av staden, det är väldigt viktigt, säger han.

”Lång väg att gå”

Från Försvarsmakten är tongångarna mer försiktiga.

– Det här är den utpekade inriktning, men det är viktigt att betona att det gäller just nu. Det är en lång väg att gå. Det handlar om kostnader och politiska beslut och en förstudie är bara första steget, säger Jesper Tengroth som är försvarsmaktens pressekreterare.

Även när det gäller en eventuell påverkan på omgivningen har försvarsmakten en annan syn.

– Området närmast högkvarteret där vi är idag är inte öppet för allmänheten. Det är ett staket runt området och det är klart att det kommer vara ett staket runt det nya området också.

– Men hur det skulle påverka området vet jag inte för jag kan inte platsen. Men det är klart det garanterat blir ett tillträdes- och fotoförbud kring platsen, säger Jesper Tengroth.

Vill samla högkvarteret till en plats

Bakgrunden till Försvarsmaktens flytt är att man vill samla högkvarteret till en plats. Idag är man utspridda på olika platser, främst på Östermalm.

Intentionsavtalet ska skrivas på under kommunstyrelsens sammanträde den tredje september. Sedan ska man under ett år genomföra en förstudie för att sedan kunna fatta beslut.

Det handlar om mark som idag är obebyggt, både i och ovanpå bergrummet. Marken ägs idag av Fortifikationsverket men ska enligt tunnelbaneavtalet övergå i kommunens ägo. Sen kommer det handla om en affär mellan staten och Järfälla kommun, om en flytt blir verklighet.